dinsdag 30 oktober 2007

Tres pregunta

E filósofo hindú ta formulá tres pregunta asin'aki:

  1. Bo a traha pa otronan ku tur konsiensia?
  2. Bo tabata bèrdadero den e relashon ku bo amigunan?
  3. Bo a práktika loke bo a prediká

Stima otro

E deber kada un ta, no únikamente di stima otronan, sino tambe i riba tur kos, di hasi bo mes digno di ser stimá dor di otronan. E lei di amor ta alabes un deber i un privilegio; e deber di stima i e privilegio di ser stimá. Pero bo no por ser stimá si bo ta egoista, amargo, deshonesto, grosero, papiadó di malu, hende ku ta kalumniá, malbado. Un persona sin manera, brutal, grosero, maske e a ser tapá dor di e amor p’e próhimo, ta violá e evangéliko, ya ku e ta hasi imposibel pa otronan e kumplimentu di e deber di stim’é.

Iraakse premier belooft steun aan bedreigde Chaldeeuwse kerk

BAGDAD - De Iraakse premier Nuri al‑Maliki heeft de Chaldeeuwse patriarch Emmanuel III Delly van Babylon zijn blijvende inzet beloofd om de rechten en veiligheid van de christelijke minderheid in zijn land te beschermen. Premier al‑Maliki deed zijn uitspraken in een communiqué waarin hij Delly feliciteert met zijn recente benoeming tot kardinaal. Paus Benedictus XVI kondigde vorige week aan dat hij de patriarch op 24 november kardinaal zal creëren. De premier noemde de benoeming van Delly vorige week een ‘eer’ voor alle Irakezen en een overwinning voor Irak in haar strijd tegen terrorisme en extremisme.
De Chaldeeuwse kerk in Irak maakt een zware tijd door. Veel christenen zijn de laatste tijd omgekomen bij aanslagen. Sinds de Amerikaanse invasie in 2003 hebben vele tienduizenden Iraakse christenen het land verlaten.
De Chaldeeuwse kerk heeft vanaf het prille begin (2e ‑ 3e eeuw) als een religieuze minderheid geleefd onder een niet‑christelijk bewind, waarvan het seculiere Ba'ath‑bewind het meest recente voorbeeld was. Hoewel de Chaldeeuwse kerk gelovigen heeft in Turkije, Syrië, Libanon, maar ook in een aantal westerse landen, ligt haar centrum nog steeds in Irak. In de hoofdstad Bagdad is ook de zetel van het met ‘Rome’ verbonden Chaldeeuwse patriarchaat gevestigd.

aangeleverd door Toon van Dongen

Zucht van Chavez naar macht afgewezen

CARACAS - De Venezolaanse kardinaal Jorge Urosa Savino heeft president Hugo Chávez opgeroepen af te zien van een voorgenomen grondwetswijziging waardoor hij na een eventuele herverkiezing in theorie voor onbepaalde tijd president kan worden. Zo meldt Radio Vaticana.
De Venezolaanse bisschoppen hadden de voorgenomen grondwetswijziging eerder al ‘moreel onacceptabel’ genoemd. Kardinaal Urosa benadrukte in het weekeinde dat hij en de overige bisschoppen geen polemiek willen aangaan, maar het episcopaat wil wel wijzen op de ‘grote problemen’ die zij met het wetsvoorstel hebben.
‘Het zou voor het Venezolaanse volk dat goed en in vrede heeft geleefd met de grondwet van 1999, beter zijn als dit wetsvoorstel ter zijde wordt geschoven’, zei de aartsbisschop van Caracas. Hij onderstreepte dat het ‘politiek pluralisme een fundamenteel recht is van de Venezolaanse staat’.

aangeleverd door Toon van Dongen