zondag 8 maart 2009

Paus staat stil bij Internationale Vrouwendag

Hilversum (Van onze redactie) 8 maart 2009 - Paus Benedictus XVI heeft vandaag in zijn Angelustoespraak stilgestaan bij Internationale Vrouwendag. Op veel plaatsen in de wereld worden vandaag de rechten van de vrouw centraal gesteld.

Respect
"Vandaag op 8 maart worden we uitgenodigd na te denken over de positie van de vrouw en ons engagement daarvoor te hernieuwen opdat iedere vrouw altijd en overal kan leven en zich kan uiten in de volheid van haar eigen capaciteit en daarvoor het volle respect voor haar waardigheid verkrijgt", aldus de paus.

Moeder Teresa
Benedictus herinnerde aan verscheidene kerkelijke documenten over de waardigheid van de vrouw, met name Mulieris dignitatem van paus Johannes Paulus II. Als modern toonbeeld van vrouwelijkheid noemde de Heilige Vader de zalige Moeder Teresa van Calcutta, 'nederige dochter van Albanië'.

Clara Zetkin
Het is vandaag 99 jaar geleden dat de Duitse vrouwenrechtenactiviste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen voorstelde een Internationale Vrouwendag in het leven te roepen.

Bron: www.katholieknederland.nl

Vaticaan verdedigt excommunicatie moeder verkracht meisje

Hilversum (Van onze redactie) 8 maart 2009 - Het Vaticaan heeft de excommunicatie verdedigd van alle direct betrokkenen bij een recente abortus op een tweeling in Brazilië. De twee foetussen "hadden het recht om te leven", aldus kardinaal Giovanni Battista Re gisteren in de Italiaanse krant La Stampa.

Verkracht door stiefvader
Op 4 maart onderging een 9-jarig Braziliaans meisje in een ziekenhuis in Sao Paulo een abortus. Ze was verkracht door haar stiefvader en daardoor in verwachting van een tweeling geraakt. De vruchtafdrijving vond plaats in de vierde maand van de zwangerschap.

Kerkelijk recht
Canon 1398 van het kerkelijk wetboek bepaalt: Wie vruchtafdrijving bewerkt met daadwerkelijk gevolg, loopt een excommunicatie van rechtswege op. Dat betekent dat de bewerkers automatisch zijn gestraft met excommunicatie. De aartsbisschop van Recife bevestigde deze straf en zei dat ze van toepassing is op de moeder van het meisje, de medici die de abortus uitvoerden en andere direct betrokkenen.

Onschuldige personen
"Het is een trieste zaak. Maar het echte probleem is dat de verwekte tweeling twee onschuldige personen waren, die het recht hadden om te leven en niet mochten worden geëlimineerd", aldus kardinaal Re, naast prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen ook voorzitter van de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika.

Boze minister
De uitspraken van de kerkelijke autoriteiten in Brazilië hebben tot grote ophef geleid. De Braziliaanse minister van Volksgezondheid, Jose Gomes Temporao, noemde het standpunt van de Kerk ‘extreem’ en ‘inadequaat’. Kardinaal Re zei daarover: "Het leven moet altijd beschermd worden. De aanval op de Braziliaanse kerk is ongerechtvaardigd."

Gods wet
Re zei het volledig eens te zijn met aartsbisschop Jose Cardoso Sobrinho van Olinda en Recife. Die hekelde de Braziliaanse wet die abortus in geval van verkrachting toestaat. "Gods wet gaat boven de menselijke wet. Dus als een menselijke wet indruist tegen Gods wet, dan heeft die menselijke wet geen waarde." Ook zei de aartsbisschop dat de 23-jarige stiefvader die het meisje had verkracht, niet uit de Kerk wordt gezet, "ook al heeft die een gruwelijke misdaad gepleegd". Volgens mgr. Cardoso Sobrinho is de vernietiging van een onschuldig leven ernstiger.

Bron: www.katholieknederland.nl