woensdag 9 april 2008

Kardinaal Lopez Trujillo in ziekenhuis opgenomen

ROME - De 72-jarige Colombiaanse kardinaal Alfonso Lopez Trujillo blijkt eerder deze maand in het ziekenhuis te zijn opgenomen, nadat hij kort daarvoor het bewustzijn had verloren. De kardinaal is sinds 1990 voorzitter van de Pauselijke raad voor het Gezin. Daarvoor was hij aartsbisschop van Medellin en voorzitter van de Celam, de Raad van Latijns-Amerikaanse bisschoppenconferenties. Van hem werd onlangs nog bericht dat hij een lans heeft gebroken voor het erkennen van de belangrijke rol welke de grootouders heden ten dage spelen bij de opvoeding en geestelijke vorming van hun kleinkinderen.

Mexicaanse zit in zijn maag met drugsgeld

MEXICO-STAD - Bisschoppelijke verontwaardiging is er na berichten in de Mexicaanse media over de lof van bisschoppen over de sociale inzet van drugshandelaars en drugsbarons, in het bijzonder bij de aanleg van straten en de bouw van huizen en kerken. Mexicaanse media hadden hun nieuws, zij het met enige vertraging, ontleend aan de vastenbrief van bisschop mgr.Carlos Aguiar Fretes, die voorzitter is van de Mexicaanse bisschoppen. Die had in zijn brief inderdaad ook gemeld over een paar sociale activiteiten van de drugshandel. Maar zijn vastenbrief was vooral één lange oproep aan de drugshandelaren om zich te bezinnen op hun leven oftewel een oproep tot inkeer. ‘Met die ommekeer bewijst U uzelf en de samenleving een dienst’, had mgr. Retes geschreven. Volgens Radio Vaticaan kende de oproep overigens ook daadwerkelijk enig succes. De voorbije weken meldden zich verscheidene drugshandelaars bij priesters en bisschoppen en vroegen hen om geestelijke bijstand. Dat de strijd tegen de drugsmaffia daarmee gewonnen is, mag betwijfeld worden.
De voorbije maanden verschenen meerdere alarmerende berichten over de versterking van de greep van de drugsmaffia in de staten aan de Mexicaanse oostkust. De Mexicaanse bisschoppen onderstreepten op 5 april nogmaals dat het voor geestelijken en religieuzen volstrekt onaanvaardbaar is om drugsgeld te aanvaarden. Kardinaal Norberto Rivera Carrera, de aartsbisschop van Mexico-stad, veroordeelt de drugshandel als een sociale kwaal, waarvan de negatieve gevolgen niet kunnen worden goedgemaakt door het stellen van daden van naastenliefde.