woensdag 13 februari 2008

Kardinalen bepleiten vijfde mariale dogma

Hilversum (Van onze redactie) 13 februari 2008 - Vijf kardinalen hebben allebisschoppen ter wereld gevraagd een petitie te onderschrijven, waarin ze paus Benedictus XVI vragen een vijfde dogma over Maria af te kondigen. Het nieuw te formuleren dogma moet vastleggen dat Maria de geestelijke Moeder van alle volkeren is “in haar drie moederlijke rollen van medeverlosseres, middelares van alle genaden en voorspreekster”.

Volle waarheid

Het vijfde mariale dogma verkondigt volgens de auteurs van de petitie ‘de volle christelijke waarheid over Maria’. De Rooms-Katholieke Kerk kent vier dogma’s over Maria: Moeder Gods, Maria altijd Maagd, Maria Onbevlekte Ontvangenis en Maria Tenhemelopneming. De vijf kardinalen stuurden de brief al op 1 januari aan alle bisschoppen. De tekst ervan is nu pas naar buiten gebracht.

Oecumene

Het nieuw af te kondigen dogma kan volgens de vijf kardinalen van grote waarde zijn voor de oecumene. “De hoogste uitdrukking van doctrinaire duidelijkheid staat ten dienste van onze christelijke broeders en zusters die niet in gemeenschap zijn met Rome”, schrijven ze. Ook menen zij dat andere religieuze tradities kunnen profiteren van verheldering die een vijfde dogma zou opleveren. Het afkondigen van een dogma zou duidelijk moeten maken dat de positie van Maria een afgeleide is van de unieke rol van Christus als universele verlosser. Volgens critici zou deze afgeleide positie door dit dogma juist worden verduisterd.

Onze Vrouwe

De vijf auteurs van het verzoekschrift beweren dat de afgelopen vijftien jaar meer dan 500 bisschoppen bij de Heilige Stoel om de afkondiging van het dogma hebben verzocht. Ze vragen de bisschoppen de tekst van de petitie te onderschrijven en door te sturen naar de paus, ‘als u daartoe geïnspireerd wordt door Onze Vrouwe’.
OndertekenaarsDe petitie is geschreven door vijf kardinalen: aartsbisschop Telesphoro Toppo van Ranchi en voorzitter van de Indiase bisschoppenconferentie; Riccardo Vidal, aartsbisschop van Cebu in de Filippijnen; Varkey Vithayathil, grootaartsbisschop van het Indiase Ernakulam-Angamaly; Corrippio Ahumada; emeritus primaat van Mexico; en Luis Aponte Martínez, emeritus aartsbisschop van San Juan in Puerto Rico.

Vrouwe van alle Volkeren

Het door de vijf kardinalen bepleite dogma is onderdeel van wat Maria zou hebben meegedeeld aan de Amsterdamse zieneres Ida Peerdeman. In diverse boodschappen zou Maria erkenning hebben gevraagd voor haar zending als ‘medeverlosseres, middelares en voorspreekster’. Ook zou Maria hebben aangegeven dat ze 'Vrouwe van alle Volkeren' genoemd wil worden. Bisschop Jos Punt van Haarlem erkende in 2002 de bovennatuurlijke oorsprong van de verschijningen.

Bidprentjes

De vijf kardinalen zijn allen promotors van de devotie van de Vrouwe van alle Volkeren en de verspreiding van de bidprentjes met het gebed dat Maria zelf aan Peerdeman gedicteerd zou hebben. Kardinaal Vithayatil zou in mei 2005 deelnemen aan de Internationale Gebedsdag ter ere van de van de Vrouwe van alle Volkeren in de Rai in Amsterdam. Hij had zijn vlucht al geboekt, maar moest op het laatste moment afzeggen.

Nederlandse bisschoppen

Woordvoerders van vijf Nederlandse bisdommen konden vandaag nog niet melden of de bisschoppen van Nederland de petitie hebben ontvangen en al dan niet hebben ondertekend. Bisschop Hurkmans van Den Bosch weet niets van de petitie. Maar via zijn woordvoerder laat hij weten dit ‘sowieso niet de weg te vinden om geloofszaken te regelen’. Bekend is dat bisschop Jos Punt van Haarlem een verklaard voorstander is van afkondiging van het vijfde mariale dogma.

Dogma

Dogma’s zijn volgens de katholiek catechismus waarheden die vervat zijn in de goddelijke openbaring of waarheden die daarmee noodzakelijkerwijs in verband staan. Het christenvolk is verplicht door het leergezag van de Kerk gedefinieerde dogma’s aan te hangen, leert de catechismus.

Bron: Katholiek Nederland