zondag 14 juni 2009

Benedictus XVI kondigt zijn derde encycliek aan


Paus Benedictus XVI heeft gisteren aangekondigd dat hij binnenkort een encycliek publiceert over het "brede thema van de economie en arbeid". Dat deed hij gisteren bij de ontvangst van de Katholieke Stichting Centesimus Annus, die is gespecialiseerd in sociale studies.

Caritas in veritate
De Latijnse titel van het document is Caritas in veritate ('Liefde in waarheid'). Het zou worden ondertekend op 29 juni, op het hoogfeest van Sint Petrus en Sint Paulus, en worden gepubliceerd in de eerste dagen van juli, aldus het Vaticaan.

Waarden
In de nieuwe encycliek herinnert de Romeinse opperpontifex aan de morele waarden die volgens hem een 'werkelijk vrije en solidaire samenleving' realiseren. Deze waarden moeten 'onvermoeibaar' worden verdedigd.

Kritiek op economische modellen
"De financiële en economische crisis die de geïndustrialiseerde landen, de opkomende economieën en de ontwikkelingslanden heeft getroffen, laat duidelijk zien hoezeer we opnieuw moeten nadenken over bepaalde economische en financiële modellen die de afgelopen jaren dominant zijn geweest," zei Benedictus.

Markteconomie

De paus wees erop dat zijn voorganger Johannes Paulus II in diens encycliek Centesimus annus al had opgemerkt dat "de markteconomie (...) niet kan worden aangemerkt als een pad van economische en maatschappelijk vooruitgang in de mate dat ze gidsen voor het gemeenschappelijk goed zijn".

Vorige encyclieken
Benedictus' eerste encycliek heette Deus caritas est en werd gepubliceerd op 25 januari 2006. De tweede, Spe salvi, ging over de christelijke hoop en werd uitgebracht op 30 november 2007.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/

Vaticaanse topman: eredoctoraat aan Obama was verraad


Met het toekennen van een eredoctoraat aan president Barack Obama heeft de Amerikaanse rk-universiteit Notre Dame verraad gepleegd aan de leer van Christus. Dat zegt de Vaticaanse aartsbisschop Raymond Burke in een interview met de Australische journalist Andrew Rabel, gepubliceerd door het magazine Inside the Vatican.

Apostolische Signatuur
Burke is sinds een jaar prefect van de Apostolische Signatuur, de hoogste pauselijke rechtbank in Rome. Daarvoor was hij vier jaar aartsbisschop van Saint Louis in de Amerikaanse staat Missouri.

Protest
Obama ontving het eredoctoraat in de rechten op 17 mei aan de University of Notre Dame in South Bend, Indiana. Het besluit tot de academische huldiging ontketende hevig protest, met name van de plaatselijke bisschop John D'Arcy en andere leden van het Amerikaanse rk-episcopaat, onder wie kardinaal Francis George van Chicago.

Prestige najagen
Burke: "We zijn allemaal getuige geweest van het in opspraak brengen en van het verraad van de katholieke identiteit van de Notre Dame Universiteit. Denkende katholieken weten dat het zeer gevaarlijk is als een katholiek instituut een zeker prestige in een seculiere wereld najaagt. Dat leidt tot verraad van de sacrale aspecten van zijn activiteit, namelijk de trouw aan Christus en zijn leer."

Ernst van abortus
"Ik denk dat iedereen zich nu de ernst van de situatie realiseert. Ik denk ook dat de hele situatie meer mensen gevoelig heeft gemaakt voor de ernst van de praktijk van institutionele abortus in ons land. Ze realiseren zich nog meer hoe ver we verwijderd zijn geraakt van Gods wil met het menselijk leven", zegt aartsbisschop Burke.

Obama pro-choice
"Dat de voornaamste katholieke universiteit in de Verenigde Staten een eredoctoraat in de rechten geeft aan een van de meest agressieve pro-abortuspolitici in onze geschiedenis is zeer schokkend." Burke pleit ervoor dat de Kerk maatregelen neemt die kunnen voorkomen dat iets dergelijks weer gebeurt.

Rector magnificus
De toekenning van het eredoctoraat werd op 17 mei vurig verdedigd door de rector magnificus van Notre Dame, pater John Jenkins. Hij deed een beroep op het document Gaudium et spes van het Tweede Vaticaans Concilie, waarin wordt opgeroepen tot een respectvolle en liefdevolle dialoog met mensen die op sociaal, politiek en religieus gebied een andere mening hebben.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/



Vaticaan: Obama's speech stap in goede richting


De Heilige Stoel verzet zich tegen de stelling dat de wereld afstevent op een 'botsing der beschavingen', zegt de Vaticaanse woordvoerder en perschef Federico Lombardi. Hij vindt dat de speech van de Amerikaanse president Barack Obama in Caïro een stap is in de richting van interculturele vrede.

11 september
"De laatste jaren is er vaak sprake van het gevaar van conflicten tussen beschavingen, vooral tussen de moslimwereld en de Westerse wereld na 11 september. De Katholieke Kerk heeft zich altijd vastberaden verzet tegen deze lezing van de mondiale werkelijkheid", schrijft pater Lombardi in het laatste nummer van Octava Dies, het wekelijkse magazine van de Vaticaanse tv-zender CTV.

The Clash of Civilizations
Lombardi alludeert op de theorie van de vorig jaar overleden politicoloog Samuel Huntington. In diens boek The Clash of Civilizations and the Remaking of World Order (1996) stelt hij dat de toekomstige wereldconflicten niet ideologisch of economisch maar cultureel van aard zullen zijn.

Dialoog
De Kerk erkent volgens Lombardi wel het gevaar van interculturele conflicten, maar ontkent dat die onafwendbaar zijn. Vandaar dat zij de wereld steeds oproept tot dialoog tussen volkeren, culturen en religies, "omdat tegenstellingen en misverstanden die niet voldoende besproken zijn, conflicten en oorlogen veroorzaken", zegt Lombardi. "Van deze lijn van interreligieuze dialoog en het voortdurend nastreven van vrede was het recente bezoek van de paus aan het Heilig Land een voorbeeldige manifestatie."

Hoop
"Ook de redevoering van president Obama in Caïro had de bedoeling een nieuwe verhouding van Amerika met de moslimwereld tot stand te brengen. Dat gaat de goede kant op en is in de mondiale horizon een element van hoop."

Wederzijdse belangen
Obama sprak op 4 juni in de Universiteit van Caïro, een gezagscentrum van de soennitische islam. Daar zei de president dat er een einde moest komen aan de 'spiraal van wantrouwen en meningsverschillen'. Volgens Obama moeten de relaties tussen de Verenigde Staten en de circa 1,5 miljard moslims over de wereld gebaseerd zijn op 'wederzijdse belangen en wederzijds respect'. De VS en de moslimwereld "delen gemeenschappelijke principes, principes van rechtvaardigheid en vooruitgang, tolerantie en de waardigheid van de mensen''.

Doelen
Lombardi: "Het onmiskenbare politieke belang van de Verenigde Staten is duidelijk vastgelegd op bepaalde doelstellingen die zeker van cruciaal belang zijn voor de vrede in de wereld." Die doelen betreffen volgens de Vaticaanse zegsman de oplossing van het conflict tussen Israëli's en Palestijnen, het geheel kernwapenvrij maken van de wereld, de godsdienstvrijheid, de waardigheid van de vrouw, de democratie en de ontwikkeling van de volkeren.

www.katholieknederland.nl