vrijdag 27 februari 2009

Vaticaan: verklaring Williamson ontoereikend

Hilversum (Van onze redactie) 27 februari 2009 - De excuses die bisschop Richard Williamson gisteren heeft aangeboden voor het publiekelijk ontkennen van de Holocaust, zijn ontoereikend. Dat heeft de persvoorlichter van het Vaticaan vanmiddag meegedeeld.

Afstand nemen
Het Vaticaanse Staatssecretariaat had Williamson op 4 februari opgedragen publiekelijk en op ondubbelzinnige wijze afstand te nemen van zijn opvattingen over de Shoah. Het lijkt erop dat hij aan die voorwaarde nog niet heeft voldaan, verklaarde de Vaticaanse woordvoerder pater Federico Lombardi vanmiddag. Als Williamson zich niet distantieert van zijn opvattingen mag hij binnen de Kerk geen bisschopstaken uitoefenen.

Gaskamers
Williamson had in januari in een interview op de Zweedse televisie het bestaan van de gaskamers in de Tweede Wereldoorlog ontkend. Hij beweerde dat er niet zes miljoen maar 200.000 tot 300.000 joden in de naziconcentratiekampen zijn omgekomen.

Onrecht
In een gisteren door de katholieke nieuwssite Zenit verspreide verklaring, sprak de bisschop zijn spijt uit voor het leed en de schade die hij met zijn uitspraken heeft berokkend aan de Kerk en de overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van ‘onrecht in het Derde Rijk’. In zijn verklaring gebruikte hij de woorden ‘Holocaust’ of ‘Shoah’ niet.

Brief aan de paus
Het Vaticaan merkt op dat Williamson ook niet aan de gestelde eis heeft voldaan om zijn excuses te maken in een brief aan de paus of aan de Pauselijke Commissie Ecclesia Dei.

Historische bewijzen
Williamson zei dat zijn visie op de Holocaust niet die van een historicus is en dat hij die twintig jaar geleden heeft gevormd op basis van materiaal dat hij toen onder ogen kreeg. Hij liet in het midden of zijn opvattingen over de Holocaust inmiddels zijn veranderd. Eerder deze maand zei de 68-jarige bisschop dat hij eerst de historische bewijzen voor de Holocaust zorgvuldig wil bestuderen voordat hij zijn uitlatingen zou herroepen.

Voorwaarden
De Vaticaanse woordvoerder verklaarde vandaag: “Met betrekking tot wat bisschop Richard Williams van de Broederschap Sint Pius X gisteren heeft verklaard, zij opgemerkt dat het geen brief betreft die gericht is aan de Heilige Vader of aan de Commissie Ecclesia Dei. De ‘verklaring’ van de bisschop lijkt niet te beantwoorden aan de door het Staatssecretariaat vastgestelde voorwaarden van 4 februari 2009 waar onder meer in werd gezegd dat hij op ondubbelzinnige wijze en publiekelijk afstand ‘moet’ nemen van zijn opvattingen over de Shoah.”

Bon: www.katholieknederland.nl