zaterdag 23 februari 2008

Stichter Cursillobeweging overleden

PALMA DE MALLORCA - Eduardo Bonnin, de stichter van de Cursillobeweging is in de leeftijd van 91 jaar in Palma de Mallorca overleden. De plaatselijke bisschop mgr Jesus Murgui ging voor in de uitvaartmis in de kathedraal van Palma.
De Cursillo-beweging ontstond in 1949 in Spanje en groeide in de loop der jaren uit tot een belangrijke vernieuwingsbeweging binnen de katholieke kerk. De naam dankt de beweging aan de drie dagen durende cursussen (cursillo=kleine cursus in het Spaans), waarin de deelnemers hun geloofskennis en -beleving versterkten.
Eduardo Bonnin werd op 4 mei 1917 in Mallorca geboren en kreeg thuis een heel gelovige opvoeding. Later koos hij voor het priesterschap. De idee voor de cursussen op het eiland Mallorca ontstond onder invloed van de voorbereidingscursussen voor begeleiders van de bedevaarten naar Santiago de Compestella. Cursillo kende al snel navolging in Spanje en uiteindelijk ook in Latijns-Amerika en elders in de wereld.
Heden ten dage is de beweging actief in zestig landen en telt zij wereldwijd vijf miljoen leden. Ook op Curaçao werd deze cursus gegeven, onder meer in de paviljoens van Brakkaput Ariba en later in het herstelde Landhuis Habaai. De toenmalige bisschop mgr. J.M. Holterman O.P geloofde heilig in deze beweging. Onder meer mgr. Amado Romer heeft er zich voor ingezet. De cursillo’s hebben het bisdom Willemstad en katholiek kader opgeleverd; sommige deelnemers zijn nog steeds actief,