Sinds zijn verkiezing is de Amerikaanse president Obama aanzienlijk welwillender behandeld door de paus en het Vaticaan dan door de rk-bisschoppen in zijn eigen land, zo stelt The New York Times (NYT).
Warm welkom door paus
In een gisteren verschenen achtergrondartikel wordt gesproken over een ‘kille ontvangst’ door de bisschoppen, tegenover een te verwachten ‘veel warmere verwelkoming’ vandaag door Benedictus XVI.
Vijandig
De Amerikaanse bisschoppen hebben herhaaldelijk en in vijandige bewoordingen Obama’s standpunten inzake abortus, geboortebeperking en stamcelonderzoek veroordeeld. Direct na zijn aantreden waarschuwden zij in een brief dat zijn “agressieve abortuspolitiek door velen zou worden gezien als een aanval op hun recht op de vrije uitoefening van hun geloof”.
Dubbele felicitatie
Het Vaticaan stuurde Obama direct na zijn verkiezing een felicitatietelegram. Volgens experts is dit een hoogst ongebruikelijk gebaar, aangezien doorgaans wordt gewacht tot de inauguratie. Bij laatstgenoemde gelegenheid arriveerde nog een telegram uit Rome, gevolgd door een telefoongesprek op initiatief van de paus.
Vereende krachten
Inmiddels lijken zowel de paus als de president te erkennen dat zij, ondanks hun verschillen, de mogelijkheid hebben om hun krachten te verenigen op het gebied van internationale kwesties die voor beiden hoge prioriteit hebben: Israël en de Palestijnen, klimaatverandering, nucleaire ontwapening, hulp aan arme landen en immigratiehervorming.
Gezamenlijk abortusbeleid
Sommige Vaticaanse functionarissen hebben zelfs aangegeven open te staan voor Obama’s initiatief om te streven naar een gezamenlijk beleid dat beoogt abortussen sterk in aantal te verminderen in plaats van te verbieden. Pro-life activisten vinden deze benadering verwerpelijk.
Eén paus, 290 bisschoppen
Bisschop William F. Murphy, de voorzitter van de bisschoppelijke commissie voor binnenlands beleid, zegt in de NYT dat het verschil in benadering tussen het Vaticaan en de bisschoppenconferentie mogelijk voortkomt uit het feit “dat er 290 Amerikaanse bisschoppen met verschillende meningen zijn, en maar één paus”. “We willen geen gevecht met de president”, aldus Murphy. “We willen met hem samenwerken, maar we moeten wel helder zijn wanneer zijn voorstellen ingaan tegen zaken waar wij als katholieken voor staan.”
Bron: www.katholieknederland.nl