zaterdag 5 april 2008

Mexicaanse regering vraagt steun episcopaat in nationaal oliedebat

MEXICO-STAD - De katholieke kerk in Mexico heeft zich gemengd in de controverse rondom de toekomst van de nationale olie-industrie. Op verzoek van het kabinet spraken de bisschoppen zich uit voor een plan dat het multinationals mogelijk maakt in Mexicaanse olie te investeren.

De Mexicaanse minister van binnenlandse zaken Juan Camilo Mourino overlegde op 1 april achter gesloten deuren met de leden van de bisschoppenconferentie. Volgens een verklaring van de minister gaf Mourino daar tekst en uitleg over de problemen met staatsoliebedrijf Pemex. Hervorming van de nationale oliemarkt zou dringend noodzakelijk zijn om de toekomstige welvarendheid van Mexico te garanderen. De steun van de bisschoppen is belangrijk om een breed draagvlak voor de hervormingen te garanderen.

Vertrouwen
De delegatie van het Mexicaanse episcopaat verklaarde na afloop dat buitenlandse investeringen volgens de minister nodig zijn om de rijkdom van toekomstige generaties veilig te stellen. ‘We hebben de minister aangehoord en we vertrouwen erop dat krachten van onze unie en de wetgevers de beste beslissing voor het land zullen nemen,’ aldus bisschop Faustino Armendáriz Jiménez van het diocees Matamoros.
Het hervormingsvoorstel van de regering wordt gesteund door internationale investeerders en oliebedrijven uit de VS en Europa die graag petroleumreserves in de Golf van Mexico willen exploiteren. Volgens de hervormers is buitenlands geld nodig om ervoor te zorgen dat de Mexicaanse olieproductie, en daarmee de inkomsten uit olie-export, in de nabije toekomst niet sterk teruglopen. Staatsbedrijf Pemex is de op twee na grootste olie-exporteur naar de Verenigde Staten, en genereert veertig procent van de Mexicaanse staatsinkomsten.

Burgerlijke ongehoorzaamheid
De oppositie is echter fel gekant tegen de hervorming, die volgens hen inhoudt dat Mexicaanse natuurlijke rijkdommen aan de VS en Europa verkwanseld worden.’Als we private bedrijven binnenlaten blijven wij achter zonder mogelijkheid Mexico te ontwikkelen,’ zo stelt oppositieleider Andres Manuel Lopez Obrador, die in 2006 de presidentsverkiezingen verloor van de huidige Mexicaanse president Felipe Calderon. Obrador riep op tot burgerlijke ongehoorzaamheid om zo de olie te beschermen. ‘Hoe lang duurt het nog tot we geen land meer zijn maar een kolonie?’

Vrijheid van religie
Naast de toekomst van de Mexicaanse olie is in het overleg tussen Mourino en de bisschoppen ook de vrijheid van religie ter sprake gekomen. De regeringspartij heeft voorgesteld om geestelijken meer rechten in de publieke sfeer te geven. Sinds de revolutie van 1910 is het Mexicaanse priesters verboden actief te zijn in publieke scholen, in de politiek en in de media. ‘We zullen blijven praten over de rechten die we hebben in educatie en over religieuze vrijheid,/ stelde bisschop Marcelino Hernandez Rodriguez van het diocees Orizaba. ‘We willen niet langer tweederangs burgers zijn.’

Martin Luther King: veertig jaar martelaar voor rassengelijkheid

ATLANTA –Het was gisteren,vrijdag 4 april, veertig jaar geleden dat dominee Martin Luther King werd vermoord: De ideeën van dominee Martin Luther King zijn onverminderd actueel. Hij was onvermoeibaar in zijn streven naar geweldloosheid. Hij legde een verband tussen racisme, armoede en militarisering, thema’s die ook vandaag wereldwijd een bedreiging vormen voor vrede.’, aldus de leiders van de kerk, waartoe King behoorde.
Hij was zoon van een Baptistische dominee uit Atlanta in het zuiden van de Verenigde Staten en was in de jaren 1950 en 1960 één van de meest prominente leden van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.
Hij gebruikte de methode van de geweldloze actie, geïnspireerd door Mahatma Ghandi. Vernederingen tijdens zijn jeugd en zijn theologische studie sterkten in het geloof dat de kerk in deze samenleving een taak had en hij werd zelf ook predikant van de Baptistenkerk in Montgomery in Alabama. In augustus 1963 hield hij zijn beroemde toespraak ‘I have a dream’ en een jaar later ontving hij de Nobelprijs voor de vrede.
Op 4 april 1968 werd hij doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel, vandaag een burgerrechtenmuseum.
Martin Luther King werd 39 jaar.
Zijn dood veroorzaakte een golf van onrust in meer dan zestig Amerikaanse steden. Zijn naam is identiek aan het aanvechten van rassenongelijkheid.