vrijdag 25 juli 2008

Katholieke organisaties vragen om revisie anticonceptivaverbod

Hilversum (Reuters/Van onze redactie) 25 juli 2008 - Meer dan 50 katholieke groeperingen hebben vandaag een gezamenlijke brief aan paus Benedictus XVI gepubliceerd waarin ze hem oproepen het ‘catastrofale’ kerkelijke verbod op voorbehoedsmiddelen op te heffen. De oproep werd gepubliceerd in de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Catastrofaal
Volgens de groeperingen heeft het voorbehoedsmiddelenbeleid van de Kerk “een catastrofale impact op de armen en machtelozen ter wereld, brengt het de levens van vrouwen in gevaar, en stelt het miljoenen bloot aan het risico op HIV”. De encycliek is volgens hen “een bron van conflict en verdeeldheid binnen de Kerk. Onder de groeperingen die de advertentie plaatsen zijn dissidente organisaties als Catholics for Choice uit de VS, Catholic Women Ordination uit Groot-Brittannië en Roman Catholic Women Priests uit Canada.

40 jaar
Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat paus Paulus VI de geruchtmakende encycliek Humanae Vitae publiceerde. Daarin schreef de pontifex dat het gebruik van de ‘pil’ en andere anticonceptiva indruist tegen de “kuise huwelijksliefde”, omdat deze middelen volgens hem de seksualiteit beroven van haar wezenlijke doel: de voortplanting.

Seksuele revolutie
Humanae Vitae veroorzaakte grote verdeeldheid onder katholieke gelovigen. Volgens velen stond de encycliek haaks op het moderne levensoptimisme van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965). Deze kerkvergadering had namelijk besloten dat het primaire doel van de huwelijk niet slechts de voortplanting was, maar ook het welzijn van de beide echtelieden. Ook tegen de achtergrond van de seksuele revolutie leidde dit pauselijk schrijven in de Westerse wereld tot een omvangrijke kerkverlating van teleurgestelde gelovigen.

Gaudium et Spes
Paus Paulus VI werd door anderen geprezen voor zijn standvastigheid en zijn trouw aan de katholieke traditie. Zij wezen critici erop dat Paulus VI op consequente wijze de leer van het concilie had geactualiseerd. In het conciliedocument Gaudium et Spes stond immers dat het huwelijk en de huwelijksliefde van nature zijn geordend op voortplanting en opvoeding. Volgens Paulus VI betekende dit dat seksualiteit nooit van de voortplanting mag worden afgesloten.

Onbegrip
De kans dat paus Benedictus aan de oproep van de katholieke groeperingen gehoor zal geven is klein. In mei van dit jaar verdedigde Benedictus Humanae Vitae nog, en stelde hij dat de woorden van zijn voorganger “vaak niet worden begrepen, of verkeerd worden geïnterpreteerd”. En in een interview met Radio Vaticana stelde de woordvoerder van het Vaticaan, pater Federico Lombardi, dat veel van de organisaties achter de oproep “zeer onbeduidend” zijn. Hij deed hun oproep verder af als “betaalde propaganda voor het gebruik van anticonceptiva”.


Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: