Hilversum (ANP/Van onze redactie) 21 juli 2008 - Het eerste deel van de Codex Sinaiticus, de oudste Bijbel ter wereld, is vanaf 24 juli op internet te lezen. Dat heeft de bibliotheek van de Universiteit van Leipzig vandaag meegedeeld.
British Library
Het internationale digitaliseringproject is het initiatief van de British Library in Londen. Zo’n 400 pagina’s manuscripten, geschreven op rundlederen perkament tussen de jaren 330 en 350, zijn gedigitaliseerd, genummerd en gereed gemaakt voor publicatie op het wereldwijde web.
Nieuwe Testament
Oorspronkelijk bevatte de codex zowel het Oude als het Nieuwe Testament, beide in het Grieks. Slechts enkele delen van de Septuaginta, de Grieks-joodse vertaling van het Oude Testament, overleefden. Ook bewaard bleven het complete Nieuwe Testament én de Brief van Barnabas en de Pastor van Hermas. Volgens sommige theorieën zouden de laatste geschriften door bepaalde lokale tradities in de vierde eeuw als canonieke bijbelgeschriften zijn beschouwd.
Verspreid in vier delen
De Codex Sinaiticus was lange tijd niet meer integraal te bekijken. Het boek is in vier ongelijke delen verspreid over vier landen: de universiteitsbibliotheek van Leipzig, de British Library in Londen, de Russische Nationale Bibliotheek in Sint Petersburg en het Grieks-orthodoxe Sint-Catharinaklooster op de Sinaï in Egypte. Het is nooit echt duidelijk geworden wanneer en waarom de codex ooit werd gesplitst. Het is onmogelijk dat de delen fysiek bij elkaar worden gebracht; daar is het materiaal te kwetsbaar voor. Vandaar het belang van een virtuele reconstructie van de codex.
Rommel in een mand
De 400 pagina’s werden in de loop van de 19e eeuw ontdekt door de Duitse geleerde Konstantin von Tischendorf uit Leipzig. Ze bevonden zich in het Sint-Catharinaklooster op de Sinaï, vandaar de naam Codex Sinaiticus. Sommige manuscripten lagen ergens in een mand. Volgens Von Tischendorf zei een kloosterbilbliothecaris dat het rommel was en op het punt stond verbrand te worden.
Digitalisering
Het digitaliseren van oude bijbels lijkt een populaire bezigheid in bibliofiele kringen. Sinds 18 juli is de Delftse Bijbel, het eerste gedrukte boek in de Nederlandse taal, op het Internet te lezen. En sinds mei is ook de Statenvertaling op het wereldwijde web terug te vinden.
Bron: www.katholieknederland.nl
maandag 21 juli 2008
Oudste Bijbel ter wereld integraal op internet
Posted by Rutzen Lucas at 21.7.08
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten