maandag 7 juli 2008

Pastoraat aan Nederlandse gevangenen in het buitenland

Tweeduizend gedetineerden krijgen bezoek

UTRECHT (RKnieuws.net) - Begin 2008 zaten ruim 2500 Nederlanders vast in gevangenissen verspreid over ongeveer 90 landen in de wereld. Vaak onder erbarmelijke omstandigheden zitten de gedetineerden langdurige straffen uit, in meer dan 80 procent van de gevallen voor het bezit van of handel in verdovende middelen. Ongeveer één procent van hen zit onschuldig, ongeveer veertien procent van de gedetineerden zijn vrouwen.

Gevangene zijn betekent uitstoting uit de maatschappij. Meer nog isolement. Wie in een vreemd land gevangen zit, leeft in een dubbel isolement. Met vrijwel niemand contact hebben, zelden of nooit bezoek krijgen en weinig of geen post ontvangen. Dat leidt onherroepelijk tot het gevoel van zich verlaten voelen en daardoor eenzaamheid.

Geïnspireerd door het evangelie van Jezus Christus wil de Stichting Epafras de Nederlanders die in het buitenland vastzitten, de hand reiken. ’Niet omdat wij instemmen met hun delicten, maar omdat gevangenen ook mensen zijn met behoefte aan een luisterend oor en compassie. Kortom: het gevoel dat ze niet vergeten zijn’, aldus de Stichting.

Er wordt door een daartoe geselecteerd team van vrijwillige pastorale gezanten geestelijke begeleiding aangeboden aan alle Nederlandse gevangenen in het buitenland, ongeacht hun geestelijke achtergrond, en te allen tijde met respect voor hun eigenheid.

Stichting Epafras werd in 1984 opgericht op initiatief van ds. Joop Spoor. Epafras wordt gesteund door de Nederlandse Ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie. Daarnaast werkt de stichting samen met Prison Fellowship International (PFI) en de International Prison Chaplain Association (IPCA).

Stichting Epafras probeert door pastorale en materiële hulp de nood van Nederlanders in buitenlandse cellen te verlichten. Hierbij is er onder meer samenwerking met kerken, aalmoezeniers, gevangenispredikanten en -directies en vrijwilligers, vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassades.

De Stichting zorgt er voor dat in 2008 meer dan 2000 Nederlandse gevangenen een pastoraal bezoek ontvangen. 32 geestelijke verzorgers reizen vrijwillig naar tal van landen voor pastorale gesprekken met gedetineerden onder de meest bizarre omstandigheden. Zij komen terug met ontroerende verhalen.

Geen opmerkingen: