zondag 26 oktober 2008

Synode over Woord Gods afgesloten

Hilversum (Van onze redactie) 26 oktober 2008 - De Twaalfde Algemene Gewone Assemblee van de Bisschoppensynode is vanochtend in de Vaticaanse Sint-Pietersbasiliek officieel afgesloten. Paus Benedictus XVI ging voor in een pontificale eucharistieviering waaraan nagenoeg alle synodevaders deelnamen.

Slotboodschap
De assemblee, die op 5 oktober begon, ging over het thema ‘Het Woord van God in het Leven en de Missie van de Kerk'. Eergisteren kwamen de bisschoppen voor de 21ste en laatste keer bij elkaar voor de zogeheten Generale Congregatie in de synodeaula in Vaticaanstad. Daar stemden zij over de slotboodschap van de synode. Het is die boodschap waarop Benedictus XVI zich zal richten bij het schrijven van zijn postsynodale exhortatie, een gezaghebbend pauselijk document. Wanneer die zal verschijnen is onbekend.

Stem Gods
Die slotboodschap identificeert het Woord van God met de Zoon, de Tweede Persoon van de Goddelijke Drie-eenheid. Hij is de Stem van de Vader. “De goddelijke Stem klinkt in de oorsprong van de Schepping en verricht de wonderen van het universum. Het is een Stem die de geschiedenis doordringt, een geschiedenis die verscheurd is door de menselijke zonde en getekend door lijden en dood. Het is een Stem die neerdaalt op de pagina’s van de Heilige Schrift, die we nu in de Kerk lezen onder leiding van de Heilige Geest.”

Geestelijke lezing
Aangezien de Schrift tot stand kwam onder inspiratie van de Geest, moet de Schrift daarom ook onder leiding van de Geest gelezen worden. Daarom roepen de synodevaders op tot een spirituele en theologische benadering van de Schrift. Een fundamentalistische Bijbellezing wordt zo uitgesloten, aldus de bisschoppen. Ook verhindert deze benadering volgens hen dat de Schrift gereduceerd wordt tot een ethisch en cultureel getuigenis uit het verleden. De sleutel tot het verstaan van de Schrift is Jezus Christus, het mens geworden Woord van Gods.

Dialoog
De Bijbel moet in zoveel mogelijk talen beschikbaar gesteld worden, zeggen de bisschoppen. Bovendien zou iedere gelovige een bijbel moeten bezitten. Ook willen zij dat de moderne media beter benut worden voor de verkondiging van het Woord Gods. Daarbij moeten de verkondigers een taal ontwikkelen die jongeren aanspreekt.

Schoonheid
“Het Woord van God moet reizen over de wegen van de wereld, dus ook de wegen van elektronische, televisuele en virtuele communicatie, zoals cd’s, dvd’s en iPod. De Bijbel moet binnenkomen bij de gezinnen, scholen en alle culturele milieus", aldus de synodevaders. "Zijn symbolische, poëtische en narratieve rijkdom maakt de Bijbel tot een teken van schoonheid - zowel voor het geloof als voor de cultuur op zich - in een wereld die zo vaak door lelijkheid en bruutheid wordt verminkt.”

Geen opmerkingen: