woensdag 11 februari 2009

Vaticaanstad viert 80ste verjaardag


Hilversum (ANP/EFE) 11 februari 2009 - De Status Civitatis Vaticanae (Staat van Vaticaanstad) bestaat vandaag tachtig jaar. De kerkelijke staat wijdt daaraan een tentoonstelling waarvoor de geheime archieven open zijn gegaan.

Verdrag van Lateranen

Zo wordt voor het eerst het originele exemplaar getoond van het Verdrag van Lateranen, dat op 11 februari 1929 werd getekend door de Italiaanse dictator Benito Mussolini en kardinaal Pietro Gasparri. Daardoor kreeg het Vaticaan voor het eerst sinds 1870 een onafhankelijke, soevereine staat terug. Het leger van het Koninkrijk Italië onder leiding van de legendarische vrijheidsheld Giuseppe Garibaldi had de pauselijke troepen op 20 september 1870 verslagen bij de slag van de Porta Pia. Italië lijfde Rome en de rest van de kerkelijke staat daarop in.

Absolute monarchie
De staat Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld en het enige land dat minder dan een vierkante kilometer groot is. Het heeft amper duizend inwoners, met het hoogste percentage katholieken ter wereld: 100 procent. Het Vaticaan is het enige land zonder analfabeten en de laatste absolute monarchie van Europa: staatshoofd, regeringsleider, wetgever en opperste rechter is de paus. Tevens is hij opperbevelhebber van het oudste en kleinste leger ter wereld, de Zwitserse Garde (110 man).

Mussolini
In de tentoonstelling is de tafel te zien waarop Mussolini en Gasparri het 'Verdrag tussen de Heilige Stoel en Italië' tekenden. Ook worden kaarten en foto’s getoond van de infrastructuur van het Vaticaan, zoals het spoorwegstation en de musea. Ook bezittingen van pausen zijn te zien, zoals de vergulde telefoon van Pius XI en zijn Citroën uit 1926, waarin de kerkvorst op een houten troon zat. De tentoonstelling is te zien tot 10 mei.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: