woensdag 1 april 2009

Mgr. Eijk: condooms kunnen scheuren

Hilversum (Van onze redactie) 1 april 2009 - “Het condoom biedt geen absolute, maar slechts relatieve bescherming. Daarom zijn de emotionele reacties van politici en van een commentator in The Lancet op de woorden van de paus beneden peil.” Dat schrijft aartsbisschop Wim Eijk vandaag in de Volkskrant over ‘de condoomrel’.

Condoomrel
De ‘condoomrel’ ontstond na een persconferentie op 17 maart aan boord van het vliegtuig dat de paus naar Kameroen bracht. Een journalist stelde hem een vraag over de aidsproblematiek in Afrika. Wat bleef hangen was dat de paus zei dat condooms de problematiek alleen maar verergeren.

Zwanger
Mgr. Eijk: “Afgezien van het feit dat zij reageerden op citaten buiten hun context, hadden zij de eerlijkheid moeten opbrengen te zeggen dat als bij regelmatige seksuele gemeenschap het condoom wordt gebruikt, in één jaar vier (volgens sommige onderzoeken tot vijftien) van de honderd vrouwen zwanger worden.”

Sperma
Volgens Eijk ontstaan die zwangerschappen “doordat mensen het condoom niet goed gebruiken, maar vooral doordat het – zeker in de Afrikaanse klimaatomstandigheden – kan scheuren. En als het condoom het sperma niet tegenhoudt, houdt het ook het aidsvirus niet tegen. Dit is de realiteit en daarmee moeten promotors van het condoom rekening houden”.

Seksuele feestvreugde
“Zijn er onder ons werkelijk argeloze lieden die menen dat mensen met promiscue gedrag het condoom niet gebruiken, omdat de paus het gebruik ervan afkeurt?” vraagt de Utrechtse aartsbisschop zich af. “We weten al te goed dat daar andere motieven aan ten grondslag liggen: condoomgebruik draagt nu eenmaal weinig bij aan de seksuele feestvreugde.”

Epidemie op terugtocht
“Toch lijkt de aidsepidemie de laatste jaren op de terugtocht”, schrijft Eijk. “O, dus toch dankzij die condooms? Wellicht in een aantal gevallen. Daarnaast speelt een groot aantal andere factoren een rol: voorlichting, het vermijden van wisselende seksuele contacten en het verstrekken van schone naalden aan drugsgebruikers.” Een belangrijke factor is dat aids tegenwoordig adequaat kan worden behandeld, “al is volledige genezing nog niet mogelijk”, stelt Eijk vast.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/

Geen opmerkingen: