Hilversum (Van onze redactie) 28 april 2009 - De hoofdredactie van het gerenommeerde Amerikaanse katholieke weekblad America pleit deze week voor het openstellen voor gehuwde mannen van het priesterambt in de Rooms-Katholieke Kerk. Het opinieblad van de Amerikaanse jezuïeten stelt voor om permanent diakens met een priesterroeping tot priester te wijden.
Luisteren
Om het priestertekort het hoofd te bieden zou de Kerk verder moeten luisteren naar de ‘verlangens en opvattingen’ van eerder uit de geestelijke stand verwijderde priesters, vindt America. Een deel van deze mannen zou als gehuwde opnieuw tot het priesterambt willen worden toegelaten. De Kerk zou zich voor die wens moeten openstellen, zo suggereert het weekblad.
Gesprek zonder taboe
De hoofdredactie noemt haar pleidooi ‘bescheiden’. “De bisschoppen van de Verenigde Staten zouden groter leiderschap moeten nemen in het openlijk bediscussiëren van het priestertekort en mogelijke oplossingen ervoor.” Op die mogelijke oplossingen moet in die gesprekken geen taboe rusten, vindt America. “Het zouden juist uitwisselingen moeten die volledig openstaan voor de door de Geest geboden mogelijkheden.”
Permanent diakens
De auteurs verwijzen in hun commentaar onder andere naar de bestaande mogelijkheid om priester te worden gewijd voor gehuwde voorgangers uit andere kerken die zich tot het katholicisme hebben bekeerd. Waarom zou die praxis niet ook voor permanent diakens met een priesterroeping kunnen gelden, vragen ze zich af.
Celibaat geen dogma
Het commentaar haalt het conciliedecreet aan over het leven en het ambt van de priesters. Daarin schreven de concilievaders dat het celibaat niet van nature door het priesterschap vereist is. Dat blijkt volgens hen uit de praktijk van de jonge Kerk en uit de traditie van de oosterse kerken die ook gehuwde priesters kennen. De kerkvergadering spoorde dan ook al “diegenen die als getrouwden het priesterschap hebben ontvangen met alle liefde aan om, volhardend in hun heilige roeping, hun leven volledig en edelmoedig in dienst te blijven stellen van de hun toevertrouwde kudde”.
Viri probati
Het Tweede Vaticaans Concilie achtte het priestercelibaat overigens dermate waardevol dat ze het verplichtend karakter ervan bevestigde. Ook paus Benedictus XVI houdt daaraan vast. Net als zijn voorgangers wijst hij tevens de mogelijkheid af van de door veel bisschoppen bepleite wijding van de zogenoemde viri probati. Dat zijn oudere, gehuwde mannen met een goede geloofskennis en een bewezen ‘christelijke levenswandel’.
Hoofdredacteur weg onder druk
De vorige hoofdredacteur van America, Thomas J. Reese, stapte in 2005 op na grote pressie vanuit de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer. Het dicasterie onder leiding van kardinaal Joseph Ratzinger zou de orde der jezuïeten onder druk hebben gezet om Reese te vervangen. Die zou in hoofdredactionele commentaren onwelgevallige posities hebben ingenomen. De kwestie zou aangezwengeld zijn door de Amerikaanse bisschoppen die ongerust waren over enkele kritische commentaren van Reese.
Huidige hoofdredacteur
Reese werd opgevolgd door de huidige hoofdredacteur, Drew Christiansen. Die was eerder werkzaam voor de Amerikaanse bisschoppenconferentie. In opdracht van de Heilige Stoel was Christiansen verantwoordelijk voor de samenstelling van een coalitie van bisschoppenconferenties die samenwerken voor de Kerk in het Heilig Land.
Vierde gelofte
America is een opinieweekblad van de Amerikaanse jezuïeten. Jezuïeten zijn lid van de Sociëteit van Jezus, een religieuze orde gesticht door Sint Ignatius van Loyola (1491-1556). Naast de gelofte van gehoorzaamheid, armoede en celibaat leggen de jezuïeten uiteindelijk ook de zogenoemde 'vierde gelofte' af. Dat is een gelofte van bijzondere beschikbaarheid voor een opdracht die de paus aan de orde kan geven. Ignatius wilde met deze speciale gelofte duidelijk maken, dat jezuïeten beschikbaar willen zijn voor het welzijn van de wereldkerk.
Bron: www.katholieknederland.nl
dinsdag 28 april 2009
VS: katholiek weekblad jezuïeten pleit voor gehuwde priesters
Posted by Rutzen Lucas at 28.4.09
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten