woensdag 26 november 2008

Verplichte bezinning voor Utrechtse pastores

Hilversum (Van onze redactie) 26 november 2008 - Pastoraal werkenden in het aartsbisdom Utrecht dienen regelmatig in gesprek te gaan met een geestelijk begeleider. Verdieping en reflectie is niet facultatief. Ieder lid van een pastoraal team moet aantoonbaar tien dagdelen per jaar besteden aan bezinning. Dat staat in het nieuwe aartsdiocesane pastorale beleidsplan.

Wervende kracht
Medewerkers in het pastoraat kregen het nieuwe pastorale beleidsplan vandaag in de bus. Het bevat aanzetten om de parochies en het hele bisdom om te vormen tot gemeenschappen waar wervende kracht van uitgaat. Het beleidsplan Hoopvol op weg naar een missionaire toekomst is opgesteld door de nieuwe bisdomstaf onder leiding van aartsbisschop Wim Eijk.

Geestelijk begeleider
Alleen wie zelf geestelijk leiding kan en wil ontvangen, is volgens het beleidsplan in staat om geestelijke begeleiding te geven in de geloofsgemeenschap. Daarom dienen priesters, diakens en pastoraal werk(st)ers contact te onderhouden met een geestelijk begeleider. Het aartsbisdom stelt daarvoor een pool van geestelijke begeleiders samen.

Geschikte materialen
Het beleidsplan bevat een zestiental onderdelen waarop de evangelisatie kan worden aangescherpt. Zo gaat een diocesane werkgroep voor catechese ‘geschikte materialen’ maken voor parochiecatechese. Het belang dat de bisdomstaf daaraan hecht blijkt uit het feit dat een vicaris voorzitter wordt van de werkgroep.

Huwelijk en gezin
Ook de bestaande diocesane werkgroep voor huwelijk en gezin krijgt een vicaris als voorzitter. Die werkgroep gaat vormingsmateriaal samenstellen en regionale of diocesane activiteiten organiseren “die bijdragen aan de opbouw van het rooms-katholieke huwelijks- en gezinsleven”.


Jongeren
Al bij zijn installatie in januari noemde Eijk ‘jongeren’ een speerpunt zijn van zijn beleid. Het beleidsplan herhaalt dat. De voor volgend jaar om financiële redenen geschrapte jaarlijkse jongerenmanifestatie gaat vanaf 2010 gewoon weer door. Het aartsbisdom benadrukt ook het belang van jongerenactiviteiten op bovenparochieel niveau.

Voedselbanken
De al onder aartsbisschop Simonis in gang gezette samenvoeging van parochies komt de vitaliteit van de geloofsgemeenschappen ten goede, zo verwacht de bisdomstaf. Na afronding van het fusieproces telt het bisdom nog slechts 48 van de huidige 316 parochies. De bundeling moet ook de slagkracht van de parochiële caritasinstellingen vergroten. Dankzij de schaalvergroting kunnen zij grotere projecten opzetten, zoals voedselbanken, maatjesprojecten en maaltijdprojecten.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: