donderdag 18 oktober 2007

Duna

Nos tur ta pidi i nos tur ta spera pa haña loke nos ta pidi: komodidat, eksepshon, kosnan mihó, ...Nos tur ta pidi i poko ta esnan ku ta duna.Poko ta esnan ku ta imitá Kristu, kende su mannan nunka a pidi i semper a duna; i pasobra semper nan a duna, nan a gasta di tal forma ku hasta nan a keda borá.Nos mannan, na semehansa di esnan di djE, tambe por gasta i hasta kibra dor di tantu duna; duna konsuelo, duna yudansa, duna komprenshon, duna forsa, duna, duna i semper duna.Ta e mihó manera pa realisá bo mes, maske esaki ta a kosto di ku nan lo bora nos mannan, manera esnan di Kristu.Nos no mester kontentá nos mes ku duna, ni maske ku duna nos mes sporádikamente; nos mester ta den konstante disposishon i aktitut di duna nos mes; nos mester hasi di "duna nos mes" algu asina manera un forma di bida.

Wereldraad van Kerken positief over oproep islamitische geleerden

GENÈVE(Kerknet) - Samuel Kobia, de algemene secretaris van de Wereldraad van Kerken, heeft heel positief gereageerd op de oproep van 138 islamitische geleerden voor meer samenwerking en dialoog tussen moslims en christenen. Het is bijzonder betekenisvol dat deze brief door zo’n grote groep moslimleiders en geleerden werd ondertekend, aldus Kobia. Daardoor kent deze oproep geen precedent. De secretaris van de Wereldraad wijst erop dat het moment van publicatie bijzonder betekenisvol is: Vandaag kijkt namelijk de hele wereld uit naar de wijze waarop religieuze leiders situaties van geweld het hoofd bieden. De Wereldraad van Kerken wil graag een bijdrage leveren om de suggesties in de brief mee te verwezenlijken. Ook van Vaticaanse zijde reageerde men positief op de oproep van de islamitische geleerden

aangeleverd door Toon van Dongen

Venezolaanse oud-curiekardinaalCastillo Lara overleden

CARACAS (katholieknederland) - De Venezolaanse kardinaal José Rosalio Castillo Lara is op 85‑jarige leeftijd overleden. De voormalige curieprelaat was één zeer felle criticus van de Venezolaanse president Hugo Chavez.

Rosalío Castillo Lara werd op 4 september 1922 geboren in San Casimiro in het Venezolaanse bisdom Maracay. Hij was een neef van Lucas Guillermo Castillo, aartsbisschop van Caracas. Hij trad in bij de salesianen van Don Bosco en volgde zijn priesteropleiding in het Salesiaanse studiecentrum in Bogota, Colombia. Hij promoveerde in Turijn in het kerkelijk recht en studeerde ook enige tijd in Duitsland, aan de universiteit van Bonn. Nadat hij op 4 september 1949 in Caracas priester was gewijd, was hij enige tijd studierector aan het Salesiaanse instituut San José in Teques.
Naar Rome
Castillo Lara werd in 1973 bisschop‑coadjutor van het Venezolaanse bisdom Trujillo. Paus Paulus VI haalde hem in 1975 naar Rome. Daar werd hij onder voorzitter van de Pauselijke commissie voor de herziening van het Wetboek van Canoniek Recht. Tijdens het consistorie van mei 1985 werd Castillo Lara door Johannes Paulus II tot kardinaal gecreëerd. Tot 1997 vervulde hij daarna nog verscheidene andere topfuncties in het Vaticaan. Zo was hij hoofd van het Bestuur van het Patrimonium van de Heilige Stoel en voorzitter van de Pauselijke Commissie voor Vaticaanstad. Onder zijn leiding werd onder meer het Casa Santa Marta gebouwd, waar de kardinalen verblijven gedurende een conclaaf.
Criticus van president Chavez
Hij bracht zijn laatste jaren door in zijn geboorteland. Hij liet fel van zich horen door zijn aanvallen op Chavez, die zich Bolivariaans president noemt. Kardinaal Castillo Lara verweet Chavez dat hij het Venezolaanse volk uithongerde door de industrie en handel in het land te gronde te richten. Ook beschuldigde hij hem van indoctrinatie door de instelling van paramilitaire groepen en het openen van de landsgrenzen voor duizenden Cubanen. De rustende Venezolaanse kardinaal Lara waarschuwde meermalen dat zijn land op een dictatuur afkoerst. Chavez zag de opmerkingen van de kardinaal als het bewijs van een samenzwering in het Vaticaan en in eigen land om zijn regering omver te werpen. Chavez noemde de kardinaal ‘een tumor’.
De katholieke kerk wordt door velen gezien als één van de betrouwbaarste instituten in Venezuela. Meer dan negentig procent van de bevolking noemt zich nog rooms‑katholiek. De invloed van de nationale katholieke leiders op de bevolking is groot.
In verband met dit overlijden is orde-genoot mgr. Luis Secco naar Venezuela gegaan.


Aangeleverd door Toon van Dongen

Voedsel is een recht

VATICAAN (Kerknet Belgie) - Naar aanleiding van Wereldvoedseldag heeft paus Benedictus XVI in een brief aan de directeur van het Wereldsvoedselprogramma (FAO) de wereldgemeenschap opgeroepen voeding te beschouwen als een universeel recht.

Alle menselijke wezens hebben ‘zonder onderscheid en discriminatie’ recht op voeding. Men kan zich niet van de indruk ontdoen dat de mens en niet de natuur aan de basis ligt van het voedseltekort waarvan kinderen altijd de eerste slachtoffers worden. Alle inspanningen ten spijt daalt het aantal mensen met honger in de wereld nog steeds niet. Ondanks alles blijft het onze morele plicht de hongerigen te voeden. De Wereldvoedseldag wordt jaarlijks op 16 oktober gehouden. Dat is de verjaardag van de oprichting van FAO als wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties in 1945. Volgens deze FAO verkeren wereldwijd 850 miljoen mensen in een toestand van voedselonzekerheid.

Aangeleverd door Toon van Dongen

Pobresa

Pobresa no ta un fenómeno natural.
E ta ser kousá dor di sernan humano i e por ser superá i eradiká danki na aktuashon di e mesun sernan humano aki.
Kaba ku pobresa no ta un gesto di karidat; e ta un akto di hustisia.
Esaki ta protehá un derecho humano fundamental, e derecho na dignidat i na un bida desente.
Miéntras ta sigui tin pobresa, lo no tin berdadero libertat.

Nelson Mandela