zaterdag 15 maart 2008

Ontvoerde overleden Chaldeeuwse aartsbisschop niet gemarteld.

BAGDAD - De christelijke gemeenschap in Irak heeft vrijdag in de buurt van Mossul massaal afscheid genomen van de Chaldeeuwse aartsbisschop, mgr. Rahho. Zijn lichaam is op aanwijzingen van de ontvoerders. Gevonden. De bisschop blijkt niet mishandeld te zijn. En zijn lichaam vertoonde geen schotwonden of tekenen van mishandeling. Hij kampte met een slechte gezondheid. En is mogelijk een natuurlijke dood gestorven.

Laatste woord van Chiara Lubich was: Si

ROME – Vlak voor haar overlijden beaamde Chiara Lubich met een Si wat haar gezegd werd: ’Je gaat nu naar de schoot van de Vader om daar voor altijd te zijn.’ Rond haar sterfbed stonden leden van de Focolare-beweging welke zij heeft opgericht. Bijna 88 jaar was zij toen zij in haar eigen huis overleed.
Volgens Michel Bronzwaer, woordvoerder van Focolare Nederland, hadden honderden mensen Chiara Lubich op haar sterfbed bezocht. ‘Ze kwamen er om te bidden, om afscheid te nemen en ook om haar hulp te vragen voor als ze in de hemel zou zijn’, aldus Michel Bronzwaer. Volgens hem is haar ‘Si’ als laatste woord op het ondermaanse betekenisvol. ‘Haar hele leven was een Ja op de liefde van God. Ze heeft dat echt waargemaakt.’

Dankbaarheid overheerst bij de Focolora bij dit overlijden, en geen droefheid. Zij zijn dankbaar voor haar persoon en voor haar trouw aan Gods Liefde, aldus de woordvoerder. Haar geheim was de collectiviteit. Een spiritualiteit van de gemeenschap. Dat was radicaal nieuw. Dat je als gemeenschap naar God wil groeien in onderling eenheid, aldus de woordvoerder. Paus Johannes Paulus II noemde dit ook de spiritualiteit van de katholieke kerk. .

Paus roemt onvermoeibaarheid
De uitvaartdienst van Lubich is op 18 maart in de basiliek van St. Paulus buiten de Muren in Rome en zal worden voorgegaan door staatssecretaris kardinaal Tarcisio Bertone. Chiara Lubich zal worden begraven in de kapel van het centrum van de Focolare in Rocca di Papa.
Ik heb met grote droefheid het bericht vernomen van de dood van Chiara. Aan het einde van een lang en vruchtbaar leven, onvermoeibaar in het teken van haar liefde voor Jezus, heeft zij ons verlaten’ zo begint het telegram getekend van paus Benedictus XVI . Op dit trieste moment van scheiding verzekert hij zijn geestelijke nabijheid met genegenheid, aan de familie en aan de hele beweging van de Focolare, die door haar gesticht is, en ook aan allen die haar inzet hebben gewaardeerd voor de eenheid van de kerk, voor de oecumenische dialoog en voor broederschap tussen alle volkeren. De paus bedankt de Heer ‘voor haar leven besteed aan het gehoor geven aan de noden van de moderne mens, in vol geloof in de kerk en in de paus’.

Haard
Focolare heeft wereldwijd meer dan 140.000 kernleden en 2,1 miljoen aanhangers in 182 landen. De beweging,waarvan de Italiaanse naam ‘haard’ betekent, probeert christelijke waarden te verspreiden door oecumenische en interreligieuze dialoog te bevorderen.In oktober kiest de algemene raad de opvolger van Lubich. Dat moet volgens de statuten een vrouw zijn. Zo wilde Lubich benadrukken dat Focolare een beweging van leken en