vrijdag 23 november 2007

Pensamentu pa awe

Semper nos ta kometé e eror fatal di pensa ku loke ta importá ta loke nos ta hasi, ora ku en realidat loke ta importá ta loke nos ta laga di hasi pa Dios den nos.
Spiritu Santu ta un artista divino, kapas di hasi di nos tur un un obra di arte... di santidat.

Rome blij: Doorbraak gemeld in VS en Japan op gebied van genereren stamcellen

ROME(KN) - Japanse en Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe methode ontdekt waarbij stamcellen uit de huid kunnen worden gegenereerd. Dit zou kunnen betekenen dat het gebruik van embryo's voor stamcelonderzoek in de toekomst niet meer nodig is. De katholieke kerk is zoals bekend principieel tegen een dusdanig gebruik van embryo’s.

De president van de Pauselijke academie voor het Leven juicht de als nieuw gepresenteerde techniek van harte toe. Het genetisch onderzoek dat menselijke stamcellen kweekt uit embryo's is volgens het Vaticaan een intrinsiek kwaad, omdat een dergelijke aanpak het menselijk leven slechts als materiaal beschouwt en niet als door God geheiligd. Het lijkt erop dat het nieuwe onderzoek dat zich nu aftekent geen ethische problemen zal opleveren, aldus mgr. Elio Sgreccia, president van genoemde pauselijke academie.

Wisconsin en Tokio
Deze week publiceerden James Thomson van de Universiteit van Wisconsin en Shinya Yamanaka van de Universiteit van Tokio onafhankelijk van elkaar in de tijdschriften Science en Cell over hun doorbaak in het stamcelonderzoek. Onderzoekers van Wisconsin plaatsten vier genen in een huidcel en wijzigden daarmee de eigenschappen van die cel. In Tokio werden dezelfde resultaten geboekt. Tot nog toe waren alleen stamcellen van menselijke embryo's pluripotent, wat wil zeggen dat ze kunnen uitgroeien tot alle 220 typen cellen van het menselijk lichaam.

Menselijke waardigheid
Mgr. Sgrecchia verklaarde dat de katholieke kerk er nooit op uit is geweest wetenschappelijke vooruitgang tegen te werken. Zij komt alleen in het geweer als er sprake is van een procedure die al dan niet de menselijke waardigheid schendt. Voor de rest is de wetenschap vrij in haar onderzoek, aldus de prelaat. De menselijke waardigheid wordt volgens hem ook geschonden als embryo's worden gebruikt om ernstige ziekten te genezen. Men kan het leven van de ene persoon niet redden door het leven van een ander te doden. Dat is ethisch machiavellisme, aldus mgr. Sgrechhia.
De Pauselijke academie voor het Leven werd in 1994 opgericht door paus Johannes Paulus II. De academie bestaat uit natuurwetenschappers, medici, ethici, filosofen en moraaltheologen. Zij houden zich bezig met kwesties die de beschermwaardigheid van het menselijk leven betreffen, zoals medische ethiek, abortus, euthanasie en genetisch onderzoek. De Nederlandse bisschop Wim Eijk van Groningen, arts, medisch ethicus en moraaltheoloog, is bestuurslid van de academie.

aangeleverd door Toon van Dongen