vrijdag 18 juli 2008

Brief Mandela toont inspiratie door RK-Kerk


Hilversum (Van onze redactie) 18 juli 2008 - Nelson Mandela, de Zuid-Afrikaanse mensenrechtenactivist die vandaag zijn 90-ste verjaardag viert, werd tijdens zijn jarenlange gevangenschap geïnspireerd door de inzet van de katholieke Kerk voor sociale gerechtigheid.


Inspiratie

De inspiratie blijkt uit een brief die Mandela in november 1984 vanuit de gevangenis stuurde aan de eerste zwarte Zuid-Afrikaanse aartsbisschop, Stephen Naidoo van Kaapstad. Het schrijven werd op 9 juli gepubliceerd door het Zuid-Afrikaanse weekblad The Southern Cross.


Robbeneiland

Mandela schrijft te worden opgebeurd door de pastorale zorg die hij ontving van clerici die actief waren op Robbeneiland, de gevangenis waar hij 18 jaar vastzat. Naidoo bezocht Robbeneiland regelmatig toen hij nog hulpbisschop was van Kaapstad. Tijdens die bezoeken raakten hij en Mandela bevriend. De twee begonnen een lange briefwisseling.


Benoeming tot aartsbisschop

In de brief van november ‘84 schrijft Mandela ook dat de benoeming van Naidoo in oktober van dat jaar tot aartsbisschop van Kaapstad hem ‘ontzettend verheugt’. “De verheffing van zwarte persoonlijkheden tot posities van autoriteit binnen de Kerk is een ontwikkeling die veel belangrijker is dan sommigen zich misschien realiseren”, aldus Mandela.


Positieve reacties

Aartsbisschop Naidoo antwoord op 5 december van 1984 dat hij werd gesterkt door alle positieve reacties die hij na zijn benoeming ontving. “Ik verzeker je dat ik mijn uiterste best zal doen in mijn nieuwe functie, en nooit zal vergeten waar in ons geliefde land mijn wortels liggen.


Einde apartheid

Nelson Mandela werd uiteindelijk na ruim 27 jaar gevangenschap op 11 februari 1990 vrijgelaten. Bij de eerste vrije, niet-raciale verkiezingen van Zuid-Afrika in februari 1994 werd Mandela gekozen tot president. Hij was toen 75 jaar oud. Aartsbisschop Naidoo maakte dat niet meer mee: hij overleed op 1 juli 1989, minder dan acht maanden voor de vrijlating van Mandela, op 51-jarige leeftijd.

Paus roept religies op tot eenheid tegen terreur

Sydney (Van onze verslaggever) 18 juli 2008 - Paus Benedictus XVI heeft alle religies ter wereld opgeroepen zich gezamenlijk te verzetten tegen terreur en om conflicten vreedzaam op te lossen. De paus deed die oproep tijdens een samenkomst met leiders van niet-christelijke religies, waaronder rabbijnen en imams.

Vrede en waardigheid
In een wereld die wordt bedreigt door boosaardige en nietsontziende vormen van geweld roept de verenigde stem der religieuzen naties en volkeren op hun problemen op vreedzame wijze en met respect voor de menselijke waardigheid op te lossen,” zo sprak de paus tot de verzamelde religieuze leiders.

Bereid te leren
Volgens de paus is de katholieke Kerk bereid om van andere religies te leren. “De Kerk zoekt gretig naar mogelijkheden om te luisteren naar de spirituele ervaringen van andere religies.

Oproep tot eenheid
Eerder op de dag ontmoette Benedictus leiders van verschillende christelijke denominaties. Ook daar riep hij op tot eenheid. Volgens de paus moeten kerkleiders oppassen voor de verleiding hun leer te beschouwen als iets dat kerken onderling verdeeld. Zulke verdeeldheid is volgens Benedictus een belemmering voor “de schijnbaar urgentere en direct op te pakken taak om de wereld waarin wij leven te verbeteren”.

Bron: www.katholieknederland.nl