woensdag 24 december 2008

'Paus wil niet koeioneren maar debatteren'

Hilversum (Van onze redactie) 24 december 2008 - Journalisten doen geen moeite om te begrijpen wat de paus bedoelt als hij gender, homoseks en transseksualiteit verbindt met de ondergang van de aarde. Dat vindt hoofdredacteur Giovanni Maria Vian van de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano. De paus wil niet koeioneren, maar debatteren.

Tropische regenwouden
Benedictus XVI oogstte wereldwijd veel kritiek met de kersttoespraak die hij eergisteren hield tot de Romeinse curie. Daarin betoogde hij dat de mens zichzelf door gender, homoseks en transseksualiteit vernietigt. De strijd die de Kerk voert voor het behoud van het heilige huwelijk als sacrament van de schepping, is volgens de paus belangrijker dan het beschermen van de bedreigde tropische regenwouden.

Bemoeizuchtig
Veel media citeerden de afgelopen dagen de opvallende passage in de pauselijke toespraak. Vooral in Italië werd het bericht in veel kranten met een ondertoon van afkeuring gebracht. Het invloedrijke linkse dagblad La Repubblica kwam eerder deze maand al in aanvaring met het Vaticaan door openlijk grote vraagtekens te plaatsen bij de stroom aan morele instructies die de paus zou uitvaardigen. Bedillerig, autoritair en eenzijdig, vond de krant.

Zuur en vooringenomen
Veel kritische media roepen maar wat, vindt de hoofdredacteur van L’Osservatore Romano. “Vaak is er geen enkele bereidheid tot begrip. Men neemt liever iedere kans te baat om een polemiek te voeren die niet alleen zuur en vooringenomen is, maar vooral ook volkomen ongefundeerd”, schrijft Giovanni Maria Vian in zijn hoofdredactioneel commentaar.

Geestelijke kracht
Waarom begrijpen journalisten het niet? Benedictus XVI verkondigt immers geen revolutionaire dingen, schrijft de hoofdredacteur. De paus wil alleen maar aangegeven wat de kern is van de traditie en de voortzetting ervan. De Kerk wil – ondanks haar menselijke onvolkomenheden – de genade van God steeds zichtbaarder maken.“Daarom spreekt en reist de bisschop van Rome. Daarom nemen de Heilige Stoel en de Kerk op meerdere manieren het woord als 'spritituele kracht’ die de weg wijst”, schrijft Vian.

Obscure machtsmachine
Hoe kan het toch dat de moderne cultuur niet in debat wil treden met de Kerk, vraagt de Vaticaanse krant zich af. De Kerk wil immers niet dwingen, maar aanbieden en tot nadenken uitnodigen. “Het is merkwaardig dat een instituut dat doorgaans wordt afgeschilderd als een obscure en wrede machtsmachine, regelmatig wordt verweten (…) dogmatisch te zijn, precies op het moment dat het voorstelt om de discussie aan te gaan”, aldus de hoofdredacteur.

Bron: www.katholieknederland.nl

'Geld werd in aanloop financiële crisis van middel tot doel'

Hilversum (Van onze redactie) 24 december 2008 - De ecologische crisis is wellicht veel groter dan de huidige financiële crisis. “Maar overheden hebben aan financiële instanties al vele malen meer geld uitgegeven. Het geeft de kortetermijnvisie van politici weer, die er beducht voor zijn niet opnieuw verkozen te worden”, zegt bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden vandaag in een interview met het Financieele Dagblad.

Vreemdelingenhaat
De bisschop-referent voor Kerk en Samenleving sluit niet uit dat de crisis tot bezinning en inzicht in de juiste prioriteiten leidt. “De Kerk heeft twintig eeuwen christelijke waarheid in pacht om te vertalen naar nu en ik hoop dat politici dat oppakken.” Maar de gevolgen van de crisis kunnen ook de andere kant opslaan, vreest De Korte. “Als de werkloosheid oploopt en de welvaart in gevaar komt, kunnen vreemdelingenhaat en nationalisme gaan opspelen. Die noties zijn nu al in de samenleving aanwezig, dat baart mij zorgen.”

Bezinning
Het Financieele Dagblad kondigt het kerstinterview met de bisschop al op de voorpagina aan onder het kopje ‘bezinning’. Want zo schrijft de auteur van het prominent op pagina 3 geplaatste interview: “Nu de kredietcrisis zich onmiskenbaar aan de reële economie opdringt, is de behoefte aan bezinning groter dan ooit. Bekende thematiek voor de katholieke kerk (…).”

Geld als doel“Hooggeschoold en welvarend maakt egocentrisch”, zegt De Korte in het interview. Dat patroon heeft volgens de ondernemerszoon ook een rol gespeeld bij het ontstaan van de financiële crisis: “Een goed functionerende economie bestaat bij de gratie van evenwicht tussen eigenbelang en maatschappelijk belang. (…) Het lijkt erop dat de huidige crisis in de financiële wereld mede is veroorzaakt door een gewilde of ongewilde omwisseling van doel en middel. Geld als doel sluit mensen in zichzelf op. (…) Dat heeft vooral in de Verenigde Staten geculmineerd in hebzucht en overconsumptie.”

Feelgoodgeloof
De crisis biedt de Kerk kansen, denkt De Korte. “In onzekere tijden worden mensen teruggeworpen op de zinvragen. Ik ben hoopvol over de rol van de Kerk als moreel kompas naar een samenleving waarin het gemeenschappelijk belang weer aandacht krijgt. Maar het christelijk geloof is geen feelgoodgeloof.”

Het eigen ik
"De Kerk kan troost bieden in moeilijke tijden, maar kent ook een uitdagende kant, die van zelfopoffering”, zegt de bisschop. Al die happiness-religiositeit van de laatste jaren heeft vooral te maken met het eigen ik. Je dienstbaar opstellen, zoals de christelijke leer predikt, brengt niet automatisch het grootste geluk. Toch zul je als je gericht bent op de ander uiteindelijk zelf geluk vinden.”

Bron: www.katholieknederland.nl