maandag 3 maart 2008

Populaire heilige Pater Pio opgegraven

La Repubblica- Tijdens een plechtigheid in het Italiaanse San Giovanni Rotondo is afgelopen nacht het lichaam van de populaire Italiaanse volksheilige pater Pio opgegraven.

Crypte

Het lijkt een verhaal van Dan Brown: om klokslag twaalf uur 's nachts daalt een twaalftal mensen af naar de crypte waarin de Italiaanse volksheilige Padre Pio begraven ligt. Onder hen was Giovanni Grifa. Grifa is nu 84 jaar oud, maar 40 jaar geleden tekende hij als medisch ambtenaar de overlijdensakte van de heilige en was hij aanwezig bij de graflegging drie dagen na diens dood. Verder bestond het twaalftal uit vertegenwoordigers van overheidsinstanties, doktoren, handwerklieden en natuurlijk monniken en broeders. Allen hadden eerst een document moeten ondertekenen waarin zij absolute geheimplicht zweerden. Niets over wat er zou gaan gebeuren, en zeker niet over wat ze zouden aantreffen bij het openen van het graf, mocht naar buiten komen.

Ophef

Voor de zekerheid was besloten om de opening van de crypte zonder verdere aankondiging en in het holst van de nacht te laten plaatsvinden. Vanwege de ophef de afgelopen dagen over de plannen omtrent het openen van het graf en de verplaatsing van het lichaam van de heilige was alleen de politie op de hoogte gebracht, om een eventuele protest in de kiem te kunnen smoren.

Opbaring

Het is de bedoeling dat het lichaam van de kapucijn, vooral bekend als biechtvader en vanwege zijn stigmata (de kruiswonden van Christus), vanaf 24 april gedurende minstens enkele maanden opgebaard wordt in een glazen kist in de crypte van de nieuwe basiliek van San Giovanni Rotondo.

Manicure

Eigenlijk zou in de loop van vandaag pas bekend worden gemaakt in welke staat het lichaam verkeert. Maar toen honderden gelovigen zich in gebed voor de kathedraal verzamelden toen het gerucht zich verspreidde dat de tombe geopend was, stuurde aartsbisschop Domenico Umberto D'Ambrosio van het diocees Manfredonia-Vieste-San Giovanni Rotondo toch een nachtelijk communiqué uit: “Vanaf het begin, na het openen van de kist, zag je duidelijk zijn baard. Een gedeelte van de schedel is gedeeltelijk te zien, maar zijn gezicht is duidelijk te zien en ook de rest van het lichaam is goed bewaard gebleven. De knieën, de handen met de halve handschoenen, de nagels… Als Pater Pio het me toestaat, het is alsof hij net bij de manicure was geweest.”

Graf- en heiligschennis

Na enige aarzelingen werd er toch geapplaudisseerd toen de aartsbisschop bevestigde dat de heilige vanaf 24 april zal worden opgebaard. Maar niet iedereen is even enthousiast over het plan: een vereniging pro Padre Pio uit Turijn heeft meteen de rechter verzocht om voorlopig beslag te leggen op de crypte waar de heilige begraven ligt, en om de aartsbisschop aan te klagen wegens graf- en heiligschennis.