donderdag 23 april 2009

Derde encycliek paus op 29 juni

Hilversum (ANP/EFE) 23 april 2009 - De derde encycliek van paus Benedictus XVI verschijnt op 29 juni. Zij zal gaan over sociale kwesties, zo heeft kardinaal Renato Raffaele Martino, president van de Pauselijke Raad voor Gerechtigheid en Vrede, vandaag gezegd tijdens een congres over de globalisering in Rome.

Petrus en Paulus
Op 29 juni viert de RK-Kerk het feest van de heiligen Petrus en Paulus. De encycliek, die de titel Caritas in veritate (Naastenliefde in Waarheid) heeft, telt vier hoofdstukken en zal volgens Vaticaanse bronnen gedeeltelijk de sociale encyclieken van Paulus VI (Populorum Progressio, 1967) en Johannes Paulus II (Sollicitudo rei socialis, 1988) in herinnering brengen.

Respect
Benedictus zou in zijn nieuwe schrijven onder meer ingaan op de effecten van de globalisering en pleiten voor een humanisme, dat de sociale en economische ontwikkeling verbindt met respect voor het wezen van de mens. Benedictus, die in april 2005 tot paus werd gekozen, publiceerde zijn eerste encycliek, Deus caritas est (God is liefde), in 2006. Een jaar later volgde Spe salvi (Gered door de hoop).

Bron: www.katholieknederland.nl

‘Verschrikkelijke breuk’ in Kerk door eredoctoraat Obama

Hilversum (Van onze redactie) 23 april 2009 - Bisschop John D’Arcy van het bisdom Fort Fort Wayne-South Bend in de Amerikaanse staat Indiana is boos op de katholieke Notre Dame-universiteit in zijn diocees, zo meldt Catholic News Service. De toekenning van een eredoctoraat aan president Barack Obama heeft volgens hem een “verschrikkelijke breuk tussen de Notre Dame en de Kerk” veroorzaakt.

Geschokt en woedend
Het is de bedoeling dat Obama het eredoctoraat in de rechten op zondag 17 mei in ontvangst neemt. Hij houdt dan een rede op de jaarlijkse afstudeerdag. Maar als het aan de plaatselijke bisschop ligt wordt de rede afgelast. D’Arcy zegt zijn kantoor al “meer dan 3.300 reacties van geschoktheid, verbijstering en woede” heeft ontvangen van gelovigen die hopen dat de president alsnog geen eredoctor wordt. Nog steeds stromen de reacties binnen, zegt de bisschop

Document
Bisschoppen en gelovigen zijn erover verbijsterd dat Obama als politiek voorstander van legale abortus gehuldigd wordt aan een katholieke instelling. Volgens D’Arcy is dat in strijd met een document van de Amerikaanse bisschoppenconferentie uit 2004. Daarin staat: "De katholieke gemeenschap en katholieke instellingen moeten geen hulde brengen aan hen die onze fundamentele morele principes tarten. Hun mogen geen prijzen, eerbetuigingen of platforms worden geboden die zouden suggereren dat daarmee hun daden worden gesteund.”

Rector magnificus
De rector magnificus van de Notre Dame, pater John Jenkins, is van mening dat de bepaling uit 2004 in deze kwestie niet van toepassing is. De uitnodiging aan Obama moet volgens hem niet worden beschouwd als ‘verschoning of bekrachtiging van zijn standpunten met betrekking tot de bescherming van het leven, zoals abortus en onderzoek op stamcellen van embryo’s’.

Gepasseerd
Bisschop D’Arcy heeft zich aan pater Jenkins geërgerd over het feit dat hij wel met andere universiteitsrectors en andere bisschoppen over de interpretatie van het document uit 2004 heeft overlegd, maar niet met ‘zijn eigen bisschop, die (…) de leraar en de wetgever in zijn eigen bisdom is”.

Bron: www.katholieknederland.nl

'Voorgangers Woord- en communieviering moeten eerst naar de Mis'

Hilversum (Van onze redactie) 22 april 2009 - Voorgangers in Woord- en communievieringen moeten eerst deelnemen aan de zondagse eucharistieviering, om daarna de communie over te brengen naar de gemeenschap waarin zij voorgaan. Dat adviseert de scheidende priesterraad van het bisdom Haarlem-Amsterdam in een brief aan bisschop Jos Punt.

Geloofwaardigheid
De priesterraad spreekt van een ‘eucharistisch getuigenis’. “Wij vinden dat we dit eucharistisch getuigenis van diakens en pastoraal werkers mogen vragen omwille van de geloofwaardigheid van Woordvieringen met uitreiking van de H. Communie. De band met de zondagse eucharistieviering is dan levend en reëel, de voorgangers zelf zijn gezonden na zelf deelgenomen te hebben aan het geloofsgeheim en gelovigen die zij voorgaan worden meebetrokken met het eerder opgedragen offer”, schrijft de priesterraad in een brief aan de bisschop.

Gezamenlijke eucharistie op hoogtijdagen
De leden van de priesterraad pleiten er verder voor op hoogtijdagen de gelovigen in de 34 regio’s van het bisdom gezamenlijk de eucharistie te vieren. “Als gemeenschap van gemeenschappen kan de regio zo gevoeld worden als een versterking van de kerkelijke presentie.” Een regio omvat 4 tot 6 parochies en telt ongeveer 15.000 katholieken.

Kerstmis en Pasen
Als hoogtijdagen waarop in de regio’s gezamenlijk de eucharistie ‘kan en zou moeten’ worden gevierd, noemt de priesterraad Kerstmis, de Goede Week, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Allerheiligen, de eerste zondagen van de Advent en de Veertigdagentijd.

Zondagse eucharistie is de norm
De leden van de Haarlemse priesterraad vinden dat de eucharistie op zondag de norm is. Wel kijken ze naar eigen zeggen enigszins verschillend aan naar de praktijk van zondagsvieringen die geen eucharistieviering zijn. “Sommigen van ons zien dit als een gegeven dat past bij onze recente geschiedenis en benadrukken de kwaliteit van de diakens en pastoraal werkers die in de meeste van deze vieringen voorgaan (…). Anderen leggen meer nadruk op de missionaire betekenis die het vieren van de eucharistie op zondag heeft en onderstrepen de overtuiging en praktijk van de universele Kerk dat waar mogelijk plaatselijke gemeenschappen aansluiten bij de eucharistie elders”, schrijven ze.

Woordviering bij huwelijk en uitvaart
De priesterraad stelt verder voor om ‘nadrukkelijker dan meestal gedaan wordt’ de Woordviering voor te stellen als geëigende liturgische vorm bij huwelijksvieringen en vooral uitvaarten. Ze overweegt daarbij dat priesters niet overvraagd mogen worden en dat recht moet worden gedaan aan de eigen verantwoordelijkheid en zending van diakens en pastoraal werkers. Ook schrijven zij dat bij uitvaarten en huwelijken, de deelnemers aan de viering vaak niet meer bekend zijn met de eucharistie. Dan verdient een Woordviering zonder uitreiking van de communie de voorkeur.

Landelijk beleid
Het bisdom Haarlem-Amsterdam probeert in lijn met landelijk beleid het aantal Woord- en communievieringen terug te dringen ten gunste van de zondagse eucharistieviering. De bisschoppen van Nederland hebben in 1999 toegestaan dat “bij afwezigheid van een priester – als in eenzelfde kerk noch op zondag, noch op zaterdagavond Eucharistie gevierd kan worden – éénmaal in datzelfde weekend een Woord- en communieviering mag worden gehouden.”

Nieuwe priesterraad
De brief is een laatste advies van de huidige priesterraad. Binnenkort treedt een nieuwgekozen priesterraad aan. De samenstelling daarvan is overigens grotendeels identiek: acht van de elf leden van de vorige priesterraad maken ook deel uit van de nieuwe, onder wie hulpbisschop Jan van Burgsteden.

Taak priesterraad
De diocesane priesterraad heeft als taak de bisschop in het bestuur van zijn bisdom volgens de regels van het kerkelijk recht te helpen om zo het pastoraal welzijn van de gelovigen zo goed mogelijk te bevorderen, aldus canon 495 van het kerkelijk wetboek. Het is een groep priesters die als het ware de senaat is van de bisschop.

Bron: www.katholieknederland.nl