woensdag 13 augustus 2008

Pleidooi voor ecologische bekering

’Christenen moeten voortrekkers zijn in zorg voor milieu’


ANTWERPEN (RKnieuws.net) - "Het valt op hoe zelden je levensbeschouwelijk geïnspireerde stemmen hoort over de milieucrisis. Ecologisch bewustzijn gaat nochtans over het voortbestaan van de aarde en over de zorg voor de komende generaties. Dat zijn bij uitstek humane en dus ook religieuze bekommernissen. Voor nogal wat religies bezit de natuur trouwens een sacraal karakter en ook in de monotheïstische godsdiensten – jodendom, christendom en islam – is ‘eerbied voor de schepping’ niet zonder belang": dat schrijft hoofdredacteur Peter Vande Vyvere vandaag in het Vlaamse christelijk weekblad Tertio.

"Voor sommigen is de joods-christelijke traditie medeschuldig aan de milieuverloedering. Wellicht moeten we die gedachte niet te snel terzijde schuiven. Een verkeerde en eenzijdige interpretatie van Gods opdracht aan de mens in Genesis 1,28 – “Bevolk de aarde en breng haar onder je gezag” – heeft onmiskenbaar veel schade aangericht. De terechte ‘onttovering’ van de natuur, zo typisch voor het monotheïsme, is doorgeslagen in verwaarlozing en ontwrichting van het niet-menselijke leven op aarde. Het christelijke denken en doen, niet toevallig de voedingsbodem van de moderne cultuur, hebben de mens al te vaak compleet van de natuur losgemaakt. In een vakantietoespraak vorige week in Noord-Italië gaf paus Benedictus XVI toe dat de katholieke kerk de bescherming van het milieu lange tijd heeft onderschat en dat ze haar eigen scheppingsleer heeft verwaarloosd. Die bekentenis illustreert een stille kentering op alle echelons in het katholieke denken over ecologie. Het recente Romeinse Compendium van de sociale leer van de kerk wijdt een van zijn twaalf hoofdstukken aan ‘de bescherming van het milieu’. In Vlaanderen zet het Netwerk rechtvaardigheid en vrede zich met publicaties en straks met een heuse professionele animator in voor meer ecologisch besef in parochies en christelijke gemeenschappen", stelt Vande Vyvere.

"Dat zijn gunstige evoluties. Ook correcties op een ongelukkige scheefgroei. Want de verwaarlozing van milieu en natuur is niet aan het wezen zelf van het christendom te wijten. ’Ze is veeleer het gevolg van een plat materialisme waarin elke notie van God en schepping ontbreekt’, zei Benedictus XVI tijdens zijn recente vakantietoespraak. Als dat klopt, kunnen en moeten christenen voortrekkers worden in de zorg voor het milieu. Er is nog een lange weg te gaan, aldus de Tertio-hoofdredacteur.