maandag 14 april 2008

Paus niet onder indruk van bedreigingen

Hilversum (Van onze redactie) 14 februari 2008 - Paus Benedictus XVI is niet onder de indruk van dreigementen aan zijn adres uit moslimsextremistische hoek aan de vooravond van zijn bezoek aan de Verenigde Staten. Kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone bevestigde gisteren tegenover Radio Vaticana dat de paus niet bang is voor een aanslag. Hij vertrouwt op zijn beschermengel.

Veiligheidsmaatregelen
Bertone ziet parallellen met de pausreis naar Turkije in november 2006. “Die werd voorafgegaan en begeleid door bedreigingen. Ook nu zijn er ongetwijfeld bedreigingen.” Maar de paus is volgens de kardinaal net als toen ‘rustig en sereen’. “We hebben vertrouwen in de veiligheidsmaatregelen die de regering treft.”

Engelen
Meer dan op de veiligheidsdiensten vertrouwt de paus op God en zijn engelen. Bertone: “Er zijn veel mensen, veel katholieke gemeenschappen, vooral contemplatieve ordes, die speciaal bidden voor deze reis van de Heilige Vader. En dus vertrouwen we ons bovenal toe aan de bescherming van God. En we vertrouwen ons toe aan de engelen – de paus heeft een devotie tot de engelbewaarders – die de paus ook op deze reis zullen begeleiden.”

Bomhonden
Engelbewaarders mogen dan over de paus waken, de Amerikaanse en Vaticaanse veiligheidsdiensten nemen niettemin het zekere voor het onzekere. Voor het pausbezoek zijn enorme veiligheidsmaatregelen getroffen. Tijdens zijn bezoek aan New York worden onder meer bomhonden, scherpschutters en surveillancehelikopters ingezet. Duikers bewaken de East River.

Osama bin Laden
“Veel van deze maatregelen zijn onderdeel van de standaarmaatregelen ter bescherming van New York sinds 11 september”, zei politiecommissaris Ray Kelly tegenover televisiezender CBS News. Volgens hem is bij de autoriteiten niets bekend over specifieke bedreigingen aan het adres van de paus. “Maar we zijn er natuurlijk van op de hoogte dat Osama bin Laden in zijn laatste videoboodschap kritisch was over de paus.”