vrijdag 16 november 2007

Orashon di Mainta

Ta resultá mi fásil kòrda ku mi mester resa pa hende ku ta bibando un reto; i mi ta resa. Pero talbes mi no ta kòrda resa pa esnan pa kua tur kos ta kana bon.
Ta p'esei awe i tur dia lo mi kòrda yama danki pa tur e personanan ku tin den mi bida.
Mi a ser bendishoná ku hopi relashon speshal: famia, amigu, kompañero di trabou i hasta personanan ku kua mi tin únikamente un vínkulo pasahero.
Kada biaha ku mi topa ku e personanan speshal aki mi tin un flamante oportunidat pa bendishoná nan i risibí un bendishon di nan.
Ora mi resa pa otronan, mi ta ekspandé mi vishon pa inkluí hende di hinter mundu, esnan ku ta serka i esnan ku ta leu, pues nan ta parti di mi famia mundial.

Oneens over invulling: Orthodoxen en katholieken voor het eerst eens over pausschap

RAVENNA - Voor het eerst sinds het schisma van 1054 zijn katholieken en orthodoxen het eens over een gemeenschappelijke omschrijving van het pausschap. Toch blijven de meningsverschillen bestaan over de concrete invulling ervan. Het Vaticaan en de orthodoxe kerken hebben het slotdocument gepubliceerd van de recente bilaterale gesprekken in Ravenna, waar de Russisch‑orthodoxe delegatie al van bij aanvang opstapte wegens de aanwezigheid van de delegatie van de Estse orthodoxe kerk. Het patriarchaat van Moskou is goed voor de helft van de 250 miljoen orthodoxen wereldwijd.
Centraal tijdens de bilaterale dialoog stond de eenheid van de kerk en de manier waarop het kerkelijke gezag wordt gedeeld en uitgeoefend. Het document erkent het universele karakter van het pausschap, maar erkent ook de verschillen tussen Oost en West over de concrete invulling daarvan. Orthodoxen kunnen zich niet vinden in de idee van onfeilbaarheid van de paus en de manier waarop het primaatschap momenteel door de katholieke kerk wordt ingevuld. Kardinaal Walter Kasper, voorzitter van de Pauselijke raad voor de Eenheid van de Christenen, noemde het document in een gesprek met Radio Vaticaan ‘een doorbraak’. Tegelijk onderstreept hij dat het pad naar de hereniging met de orthodoxe kerken nog lang is.

aangeleverd door Toon van Dongen