donderdag 16 oktober 2008

Priester stak Johannes Paulus II met bajonet

Hilversum (Van onze redactie) 16 oktober 2008 - Een Spaanse priester heeft paus Johannes Paulus II in 1982 in het Portugese Fatima met een bajonet licht verwond. Dat onthult de voormalige secretaris van Karol Wojtyła, kardinaal Stanisław Dziwisz, in de documentaire Testimony die vanavond in het Vaticaan in première gaat.

Vermoorden
Het was al bekend dat priester Juan Maria Fernández Krohn de paus had getracht te vermoorden tijdens diens bezoek aan het Portugese Mariabedevaartsoord Fatima. Daarvoor werd hij in 1983 tot zeven jaar cel veroordeeld. Maar dat hij er in was geslaagd de Heilige Vader daadwerkelijk te raken was nooit officieel meegedeeld. In de uitgebreide levensbeschrijving van de Poolse paus op de site van het Vaticaan, wordt geen gewag gemaakt van het incident.

Aanslag
Johannes Paulus II bezocht op 12 mei 1982 Fatima om de Moeder Gods te bedanken dat hij de een jaar eerder gepleegde aanslag op zijn leven had overleefd. De Turk Ali Agca had de paus op 13 mei 1981 op het Sint-Pietersplein neergeschoten. Wojtyła raakte daarbij zwaargewond. Hij was ervan overtuigd dat zijn herstel te danken was aan de voorspraak van Maria. In Fatima slaagde de extremistische priester Fernández Krohn erin dicht bij de paus te komen met een bajonet met een lemmet van 37 centimeter. Hij werd door de politie overmeesterd.

Bloed
“Nu kan ik onthullen dat de Heilige Vader gewond raakte”, zegt kardinaal Dziwisz in de documentaire van de Poolse regisseur Paweł Pitera. “Ik herinner me dat er bloed was toen we terugkeerden in de kamer.” Kerkelijke en wereldlijke autoriteiten hadden tot op heden nauwelijks bijzonderheden verstrekt over het incident. Al in 1982 ging het gerucht dat de priester erin was geslaagd de paus te verwonden.

Tegen het concilie
Juan Fernández Krohn viel JPII aan met de woorden: “Weg met Vaticanum II, weg met de paus, weg met het communisme!” Tijdens zijn proces verklaarde de priester tegen de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie te zijn. Hij was ervan overtuigd dat Johannes Paulus II een geheim agent was van de Sovjets.

ETA
Fernández Krohn, die later zijn priesterambt zou neerleggen, werd in 1996 in Spanje in verband gebracht met brandstichting in een kantoor van Herri Batasuna, de politieke tak van de ETA. Hij was toen al verhuisd naar België. Daar werd hij in juli 2000 opgepakt toen hij over een muur klom bij het koninklijk paleis in Brussel om te protesteren tegen een bezoek van de Spaanse koning en zijn vrouw.


Bron: www.katholieknederland.nl