woensdag 1 oktober 2008

Viering van de tachtigste verjaardag van het Opus Dei


Meer dan 700 mensen zijn zaterdag avond, 27 september, samengekomen in de basiliek van Koekelberg voor een viering waarin Mgr. Jozef De Kesel, hulpbisschop van Mechelen-Brussel, is voorgegaan, n.a.v. de tachtigste verjaardag van de stichting van het Opus Dei.

Naast de bisschop concelebreerden Mgr. Emmanuel Cabello, regionaal vicaris van de Prelatuur van het Opus Dei voor België, kannunik Cosijns, adjunct van de bisschop en rector van de basiliek, en verschillende andere priesters.

Tijdens de homilie, onderstreepte Mgr. De Kesel dat de meesten onder ons geroepen zijn om in de wereld, de maatschappij en de concrete levensomstandigheden de wil van God te vervullen: "Het komt erop neer het spirituele te materialiseren. Dat jullie ja een echte ja zou zijn. Dat dit woord zich in concrete daden omzet. Want christen zijn is een serieuze roeping en engagement. Daar schuilt de kracht van het Werk dat de heilige Josemaría ons heeft meegegeven. Overtuigde christenen zijn, én een leven leiden dat overeenstemt met Gods wil".

En verder: "De heilige Josemaría heeft altijd aangedrongen op ons engagement als christen in het gezin, in het beroep en in de maatschappij, maar ook op het belang van een sterke religieuze en spirituele vorming. Dit geldt vandaag meer dan ooit. De Kerk heeft overtuigde christenen nodig, met een rechtschapen hart en die de roepstem van de Heer beantwoorden in de meest concrete aspecten van hun leven".

"Laat ons God bedanken voor de erfenis die de heilige Josemaría ons heeft toevertrouwd. Moge hij ons helpen, door zijn voorbeeld en zijn geschriften, en door zijn voorspraak, om ja te zeggen aan de Heer, om te doen wat Hij van ons verwacht, met een nederig hart, zoals het Heilig Hart van Jezus, waaraan deze basiliek is toegewijd".

Op het einde van de viering heeft Mgr. De Kesel de aanwezigen bedankt voor het werk dat zij verrichten in Brussel en heel België en heeft hij ze aangemoedigd om zo voort te doen: "Mogen jullie veel vruchten dragen, met dit Werk van God, voor het welzijn van de Kerk en de wereld".