maandag 3 december 2007

Bisschoppen VS: deelname aan politiek essentiële plicht

WASHINGTON (RKn.net) ‑ Met het oog op de komende verkiezingen in de Verenigde Staten hebben de Amerikaanse bisschoppen hun landgenoten opgeroepen tot een ’gelovig burgerschap’.
De gelovigen moeten zich naar de mening van het episcopaat politiek te engageren en hun politieke keuzes baseren op geloofswaarden. Wij willen de gelovigen niet zeggen voor of wie ze moeten stemmen, zeggen de bisschoppen. Het is ons doel de katholieke gelovigen te helpen hun geweten te vormen in overeenstemming met Gods waarheid. We erkennen dat de verantwoordelijkheid om keuze te maken in het politieke leven bij ieder gewetensvol individu berust. We weten ook dat deelname aan het maatschappelijke gebeuren veel meer inhoudt dan het uitbrengen van een stem bij de verkiezingen, aldus de bisschoppen.
Volgens de Amerikaanse bisschoppen moet iedere katholiek zich keren tegen daden die intrinsiek slecht zijn zoals abortus en euthanasie omdat die expliciet zijn bedoeld om een onschuldig mensenleven te beëindigen. Deelname aan het politieke leven in het licht van de fundamentele morele principes is een essentiële plicht voor iedere katholiek en alle mensen van goede wil, aldus de oproep.

aangeleverd door Toon van Dongen