vrijdag 9 mei 2008

Zaligverklaring paus JP II in oktober: volgens Poolse krant

KRAKOW (RKnieuws.net) - Paus Johannes Paulus II zou in oktober worden zalig verklaard om dit te laten samenvallen met de 30e verjaardag van zijn verkiezing van het pausschap. Dit wordt voorspeld door een Poolse krant.

Catholic World News zegt dat het Vaticaan geen commentaar heeft gegeven op het artikel dat verscheen in de krant Dziennik Dagblad.

Het proces van de zaligverklaring van de voorganger van Paus Benedictus XVI heeft nog verscheidene hindernissen uit de weg te ruimen. Het Vaticaan zal ongetwijfeld de tijd willen nemen om de ceremonie van de zaligverklaring voor te bereiden, meent CWN.

Afgelopen maand deelde de officiële pleitbezorger van de zaligverklaring, mgr. Slawomir Oder, mee dat hij bijna klaar was met de uiteindelijke weergave van de presentatie voor de Congregratie voor de Heiligverklaringen.

Als de Congregratie instemt met de gedachte dat Paus Johannes Paulus II een heldhaftige persoonlijkheid is, dan zou het bewijs van een wonder nog steeds nodig zijn om te voldoen aan de voorschriften van een zaligverklaring.

In de tussentijd stelt kardinaal Stanislaw Dziwisz, die paus Johannes Paulus II diende als persoonlijk secretaris, al voor om delen van het lichaam van de paus ter beschikking te stellen om te laten vereren als relieken.

Christenen kunnen zich juist nu niet afzijdig houden: Kardinaal Cormac Murphy-O’Connor

LONDEN (RKnieuws.net) - Kardinaal Cormac Murphy-O’Connor, aartsbisschop van Westminster vindt dat Christenen zich niet mogen neerleggen bij een tweedeling in de samenleving tussen gelovigen en niet-gelovigen. Volgens de kardinaal zou het Christelijke uitgangspunt moeten zijn dat zelfs in een cultuur die ver van God af lijkt te staan, niemand zonder God is: “Ik wil gelovigen oproepen om ongelovigen met diep respect te behandelen omdat de verborgen God actief is in hun leven en in het leven van hen die geloven.” In plaats van zich achter de voordeur verschuilen, moeten gelovigen de dialoog aan gaan met hen die niet geloven om te kijken wat ons bindt als samenleving.

De kardinaal heeft veel mensen ontmoet die een gevoel van verlies met zich meedragen, een gevoel van het niet in verbinding staan met bronnen die hen kunnen voeden. Ze willen leven met gedeelde waarden die een samenleving bij elkaar brengen, maar weten niet waar ze die kunnen vinden. Zij zijn op zoek naar een context waarin hun leven een diepere betekenis krijgt, maar kunnen die niet vinden. Er zijn onuitgesproken verlangens in het leven van mensen in onze moderne cultuur die men niet kan uitspreken. De spirituele en religieuze impulsen krijgen geen goede en diepgaande begeleiding omdat er van alle kanten wordt beweerd dat wie zichzelf aan God toevertrouwd in een religieuze traditie zijn of haar onafhankelijkheid en volwassenheid inlevert.

Paus Paulus VI was een ware profeet toen hij opmerkte dat ‘de kloof tussen het Evangelie en cultuur is zonder twijfel het grootste drama van onze tijd.’ Toch kunnen we van de apostel Paulus leren dat we juist in deze cultuur de dialoog moeten aangaan met respect voor wat er al is in mensen.