maandag 14 juli 2008

Amerikaanse bisschoppen niet eens over vertaling ’Missale Romanum’

WASHINGTON (RKnieuws.net) - De Amerikaanse bisschoppen geven geen goedkeuring aan de Engelse vertaling van de gebeden uit het Missale Romanum, editio typica tertia. Een meerderheid van tweederde van Latijns-rite leden van de conferentie is nodig voor de goedkeuring van de vertaling. De stemming tijdens de vergadering heeft geen resultaten opgeleverd en de daaropvolgende stembrieven van afwezige leden ook niet. Dat meldt ICN.

De ’Gray Book’ ontwerp-vertaling, opgesteld door de Internationale Commissie voor het Engels in de Liturgie (ICEL), is aan bisschoppen van Engelssprekende landen ter goedkeuring voorgelegd.

Bisschop Arthur Serratelli, voorzitter van het "Comite voor de Goddelijke Worship" zei dat de commissie voornemens is om de tekst opnieuw ter stemming te brengen tijdens de vergadering van november 2008 in Baltimore. Als de stemming positief is van tweederde van de Latijns-Rite leden van de USCCB, zal de tekst worden voorgelegd aan de Congregatie voor de Goddelijke Verering en de Discipline van de Sacramenten voor de volgende bevestiging.

Als de teksten positief worden ontvangen door de bisschoppen, zal de oorspronkelijke tijdlijn nog worden gehandhaafd. De definitieve tekst van de volledige Romeinse Missaal zal in november 2010 ter goedkeuring worden voorgelegd.

’Sociale encycliek actueel en belangrijk’

Caritas in veritate

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Het debat dat opnieuw op gang werd gebracht over de strijd tegen de armoede, tegen het analfabetisme en de bescherming van de planeet naar aanleiding van de G8 (de top van de meest geindustrialiseerde landen) maakt de komende encycliek van paus Benedictus XVI - die handelt over sociale kwesties - bijzonder actueel en belangrijk. De nieuwe encycliek, die mogelijk de titel ’Caritas in veritate’ zal krijgen, zou in de herfst gepubliceerd worden.

De nieuwe encycliek zal niet enkel de sociale leer van de Kerk in herinnering brengen maar naar verluidt ook originele elementen aandragen om te antwoorden op de uitdagingen van onze tijd zoals de mondialisering en de klimaatverandering.De paus zal in de nieuwe encycliek sterk de solidariteit en de menselijke waardigheid onderstrepen. Benedictus XVI zal ook pleiten voor een duurzame ontwikkeling en aandringen op een betere verdeling van de goederen van onze aarde.

De paus zal ook heelwat aandacht besteden aan de taak van de christenen in functie van het algemeen welzijn. Ook de vredesproblematiek zal in de nieuwe encycliek aan bod komen.