donderdag 10 januari 2008

Sirbi ta sembra

Sirbi ta sembra...sembra bon simia.
No ta nesesario di a risibí òf kosechá... e ta spreit milagrosamente for dje tasnan skondí di nos spiritu i di kurason.
Sirbi ta, sirbi tur hende i kualke hende ku ta yama nos, no preferentemente esnan, ku na nan turno, por sirbi nos algun biaha.
Sirbi ta sembra semper... semper... sin deskanso, ounke únikamente ta otronan ta esnan ku ta rekohé i saboriá e kosechanan.
Sirbi ta muchu mas ku duna ku man loke abo tin; e ta duna ku alma loke talbes... nunka nos no a haña.
Sirbi ta distribuí afekto, bondat, kordialidat, apoyo moral, amor pa bo mes i tin biaha, yudansa material.
Sirbi ta repartí alegria, ta infundí fe, apresio, atmirashon, rèspèt, gratitut, sinseridat, honestidat, libertat, optimismo, konfiansa i speransa.
Sirbi ta... en bèrdat, duna mas di loke nos ta risibí den bida i di bida...
“Sirbi ta ser manera e palu di sándalo… ku ta perfumá e hacha ku den okashonnan ta herid’é”

Colombiaanse kerk heeft geen vertrouwen meer in rebellen

BOGOTA - De Colombiaanse katholieke kerk heeft nog maar weinig vertrouwen in de FARC- rebellen en lijkt niet meer te geloven dat de gijzelaars in handen van de FARC snel via onderhandelingen vrijkomen. Ook internationale bemiddeling zal volgens de kerk slechts weinig effect hebben.
Toch voegde een woordvoerder van de Colombiaanse kerk eraan toe dat men er alles wil aan doen om de gijzelaars vrij te krijgen. In het verleden probeerde men al meermalen te bemiddelen tussen de regering en linkse rebellen van het FARC. Volgens Radio Vaticaan zijn Colombiaanse kerkleiders echter hun vertrouwen in het FARC kwijtgeraakt.
In december kondigde het FARC aan dat Clara Rojas en haar zoontje Emmanuel, evenals het ontvoerde Colombiaanse parlementslid Consuelo Gonzalez snel zouden worden vrijgelaten, na bemiddeling van de Venezolaanse president Hugo Chavez. Volgens de FARC-guerrillabeweging kwam er van die vrijlating niets terecht wegens de acties van het leger in rebellengebied. Ondertussen had er een DNA‑onderzoek plaats dat aantoonde aan dat de driejarige Emmanuel al geruime tijd in een weeshuis verbleef in Bogota.
Volgens de Colombiaanse regering verloor FARC daarmee zijn geloofwaardigheid en werden de militaire acties slechts als excuus ingeroepen omdat FARC onmogelijjk aan zijn toezegging kon voldoen. Maar dit had men geweten of moeten weten toen men inging op de vrijage met president Chavez. Men had immers een der drie vrij te laten gijzelaars niet (meer) in hun macht op dat ogenblik.

aangeleverd door Toon van Dongen