dinsdag 7 oktober 2008

Amerikaans diocees komt met film over seksueel geweld

Hilversum (AP/Van onze redactie) 7 oktober 2008 - Het rooms-katholieke aartsdiocees Philadelphia in de Verenigde Staten heeft een korte film uitgebracht waarin het tieners oproept om seksueel geweld direct bij de politie aan te geven. The Gift of Innocence (De Gift van Onschuld) is gisteren voor het eerst vertoond op St. Joseph's University in Philadelphia.

Waarschuwing
De film is gemaakt naar aanleiding van de misbruikschandalen waardoor de Kerk in de Verenigde Staten de afgelopen jaren is geplaagd. Tieners worden erop gewezen dat slachtoffers van misbruik nooit schuld dragen. Ook wordt ervoor gewaarschuwd dat misbruikers vaak vertrouwensfiguren zijn als ouders, leraren en priesters. Het is de enige verwijzing naar priestermisbruik in de film.

Middelbare scholen
Volgens aartsbisschop Justin Rigali is de film bedoeld ‘om slachtoffers hoop te geven, niet om stil te staan bij de misbruikers’. The Gift of Innocence zal worden vertoont op de 21 aartsdiocesane middelbare scholen.

Seksueel geweld
“Er is zoveel seksueel geweld in onze samenleving”, zegt Rigali in de film. “Het gevaar is zo aanwezig. Jonge mensen worden gebombardeerd met de mogelijkheid van zulk geweld.” In de film haalt openbaar aanklager Michael Green statistieken aan waaruit zou blijken dat één op de vijf meisjes en één op de tien jongens voor hun 18e verjaardag het slachtoffer worden van seksueel geweld.

Misbruikschandaal
In 2005 concludeerde het Amerikaanse Hof van Beroep na een onderzoek van drie jaar in het aartsbisdom Philadelphia dat diocesane 63 priesters samen honderden kinderen seksueel hebben misbruikt. De gepensioneerde kardinaal Anthony Bevilacqua en de inmiddels overleden kardinaal John Krol hadden “het misbruik door de vingers gezien en mogelijk gemaakt” door “de berichten en verslagen die zij ontvingen te begraven en het gedrag te verhullen”.

Bron: www.katholieknederland.nl