woensdag 23 april 2008

Paus prijst moed kardinaal López Trujillo

Hilversum (Van onze redactie) 23 april 2008 - Paus Benedictus XVI heeft vandaag kardinaal Alfonso López Trujillo geprezen voor diens ‘moed’ waarmee hij de beschermwaardigheid van het menselijk leven en de katholieke gezinswaarden verdedigde. De Colombiaanse curieprelaat López Trujillo (72) overleed op 19 april. Zijn uitvaart werd vandaag in Rome gehouden.

Laatste Aanbeveling ten Afscheid
De requiemmis voor López Trujillo werd gehouden aan het Altaar van de Cathedra in de Sint-Pietersbasiliek. Duizenden gelovigen namen aan de viering deel. Hoofdcelebrant was Angelo Sodano, deken van het College van Kardinalen. Aan het eind van de viering verrichtte de paus het ritueel van de Laatste Aanbeveling ten Afscheid, waarbij de Heilige Vader de verdiensten van de overleden kardinaal in herinnering bracht.

IJver en passie
“Hoe kunnen we op dit moment niet de aandacht vestigen op de ijver en de passie waarmee hij [López Trujillo] gedurende 18 jaar gewerkt heeft, met zijn onvermoeibare actie voor de verdediging en de bevordering van het gezin en het christelijk huwelijk”, sprak de paus. “Hoe kunnen we hem niet bedanken voor de moed waarmee hij de waarden van het menselijk leven verdedigde, waarden waarover niet te onderhandelen valt.” Benedictus sloot af met een citaat uit een van López Trujillo’s brieven: “Ik geloof sterk in de waarde van deze beslissende strijd voor de Kerk en de mensheid en ik vraag de Heer mij kracht te geven zodat ik niet lui of laf ben.”

Kardinaal
López Trujillo's kerkelijke carrière kwam in een stroomversnelling toen hij in 1972 werd gekozen tot secretaris-generaal van de Latijns-Amerikaanse en Caribische bisschoppenconferentie, waarvan hij later voorzitter werd. In die tijd stond hij bekend als een fel tegenstander van de Bevrijdingstheologie, waardoor hij in de gunst kwam van paus Johannes Paulus II. Deze creëerde hem kardinaal in 1983, toen López Trujillo nog maar 47 jaar oud was. In 2005 werd hij benoemd tot president van de Pauselijke Raad voor het Gezin, een post die hij tot aan zijn dood bekleedde.

Condooms
In 2003 werd López Trujillo door de BBC geïnterviewd voor het documentaireprogramma Panorama. Daarin zei hij dat condooms geen veilig middel tegen hiv-besmetting zijn, omdat “het aids-virus grofweg 450 keer kleiner is dan de zaadcel”. Later zei hij dat condoomgebruik gelijkstaat aan Russische roulette. De kardinaal kreeg een storm van kritiek over zich heen. De Wereldgezondheidsraad WHO en de Europese Commissie namen zwaar aanstoot aan diens uitspraken; anderen ridiculiseerden hem.