vrijdag 3 juli 2009

’Botten gevonden in tombe van Paulus’

In de tombe van de apostel Paulus in de Italiaanse hoofdstad Rome zijn botfragmenten uit de eerste of tweede eeuw na Christus gevonden. Dat heeft paus Benedictus XVI gisteren gezegd tijdens de plechtige vesperviering ter afsluiting van het Paulusjaar, in de basiliek van Sint-Paulus-buiten-de-muren.

Bot en textiel
"De vondst lijkt te bevestigen dat het graf het stoffelijk overschot van de apostel Paulus bevat", concludeerde de kerkvorst. "De ontdekking raakt ons diep.’’ Onderzoekers hadden een klein gat gemaakt in de wand van het vermoedelijke graf van de apostel. Via het gat werd een kleine sonde ingebracht. Die vond niet alleen de botresten, maar ook blauw en paars textiel.

Onder basiliek
Paulus is rond het jaar 60 na Christus door de Romeinen onthoofd. Hij werd buiten Rome begraven, op de plaats waar later de basiliek Sint-Paulus-buiten-de-Muren werd gebouwd. Pas drie jaar geleden werd in de basiliek het mogelijke graf van de apostel teruggevonden.

www.katholieknederland.nl

‘Caritas in veritate’ verschijnt 7 juli

De langverwachte sociale encycliek Caritas in veritate van paus Benedictus XVI wordt op 7 juli gepubliceerd. Dat heeft het Vaticaan vandaag bekendgemaakt.

Kardinalen
De encycliek zal tijdens een persconferentie worden gepresenteerd door kardinaal Paul Josef Cordes, president van de Pauselijke Raad Cor Unum, en kardinaal Renato Raffaele Martino, president van de Pauselijke Raad Justitia et Pax.

Economische crisis
Caritas in veritate (‘Liefde in waarheid’) is de derde encycliek van Benedictus XVI. Oorspronkelijke aanleiding voor het schrijven van een sociaaltheologisch document was de veertigste verjaardag van de encycliek Populorum progressio (1967) van paus Paulus VI. De publicatie werd steeds uitgesteld, omdat de paus de actualiteit van de huidige economische crisis erin wilde verwerken.

Globalisering
De encycliek, die ongeveer honderd pagina’s beslaat, gaat over de morele consequenties van de globalisering. Het stelt vragen bij het vigerende economische waardestelsel, waardoor arme landen de dupe worden van het welvaartsstreven van de rijke industrielanden.

Bron: www.katholieknederland.nl

Kardinaal Newman dit jaar zaligverklaard


Paus Benedictus XVI heeft het decreet doen uitgaan dat officieel de weg vrijmaakt voor de zaligverklaring van de Britse kardinaal John Henry Newman (1801-1890).

Ruggengraat
Het decreet betreft een wonder op voorspraak van de Engelse kardinaal. Jack Sullivan, een diaken uit de Amerikaanse staat Massachusetts leed aan een ernstige aandoening aan zijn ruggengraat, maar genas nadat hij een noveen tot Newman had gebeden. In 2008 oordeelden de medische raadgevers van de Congregatie voor de Heiligverklaringen dat dit voorval niet op logische wijze viel te verklaren.

Eerbiedwaardige dienaar Gods
Johannes Paulus II maakte in 1991 de weg voor de zaligverklaring van Newman al vrij door diens voorbeeldige leefwijze te erkennen. Bij die gelegenheid kreeg de kardinaal de status van 'eerbiedwaardige dienaar Gods'. Na de zaligverklaring is de erkenning van een tweede wonder voor zijn heiligverklaring. Er zijn al andere wonderen op zijn voorspraak bij het Vaticaan in onderzoek.

Intense dankbaarheid
John Sullivan, wiens genezing de aanleiding vormt voor de zaligverklaring, zegt in een reactie dat het nieuws van vandaag hem met een intens gevoel van dankbaarheid vervuld. Zijn werk als diaken heeft hij altijd opgedragen aan Newman en de kardinaal geeft nu nog dagelijks richting geeft aan zijn werk, aldus Sullivan.

Rome of Londen
De zaligverklaring vindt waarschijnlijk later dit jaar plaats in Rome, tenzij wordt besloten om de plechtigheid in de Westminster in Londen te houden. Engelse media speculeren al over een gelijktijdig bezoek van de paus aan Engeland. Het is sinds de Reformatie in Engeland niet meer voorgekomen dat een niet-martelaar heilig wordt.

Overstap
John Henry Newman werd op 21 februari 1801 geboren in Londen en stierf op 11 augustus 1890 in Birmingham. Hij had eerst een vooraanstaande positie binnen de Anglicaanse Kerk, maar bekeerde zich in 1845 tot het katholieke geloof. Newman werd dankzij zijn vele boeken en publicaties bijzonder populair en oefende grote spirituele invloed uit op de katholieke Kerk in Engeland. Paus Leo XIII creëerde hem in 1879 kardinaal. Toen hij op 11 augustus 1890 op 89-jarige leeftijd overleed, woonden ruim 15.000 mensen zijn uitvaart bij.

Bron: www.katholieknederland.nl