vrijdag 28 maart 2008

Katholiek op Britse troon moet mogen

De Britse regering overweegt de 307 jaar oude ‘Act of Settlement’ af te schaffen, die voorkomt dat een katholiek de troon bestijgt. Dit bleek bij de discussie in het parlement over een ingrijpende grondwetsherziening.

'Sektarisme'
De zaak was aangebracht in het Lagerhuis door het katholieke parlementslid Jim Devine. Hij spreekt van “gelegaliseerd sektarisme dat geen rol meer heeft in de 21ste eeuw”. Daarom moet volgens hem die bepaling worden geschrapt. Volgens de staatssecretaris van Justitie Jack Straw is de situatie gecompliceerd omdat de Britse vorst ook hoofd van de anglicaanse kerk is, maar de wet is “verouderd”, geeft hij toe. “We zijn absoluut bereid het te overwegen.” Een ander voorstel bij de grondwetsherziening is om voortaan bisschoppen van de anglicaanse kerk niet meer door de minister-president te laten benoemen.

Wet uit 1701
De Act of Settlement stamt uit 1701. Deze regeling sluit katholieken uit van troonsopvolging. De vorst mag zich bovendien niet tot het katholicisme bekeren of een katholiek huwen.

Eerdere protesten
Al eerder is geprotesteerd tegen deze regeling. Maar vorige regeringen wilden er hun handen nog niet aan branden, vooral vanwege de relatie met de anglicaanse Kerk. De vorige premier Tony Blair zei in 2001 al dat hij de zaak zou bestuderen, maar daarna bleef het stil. De Schotse kardinaal O'Brien zei in 2005 dat het voortbestaan van de Act hem “ernstige zorgen” baarde. “Naar mijn oordeel is dit sektarisme met steun van de staat.''