woensdag 9 januari 2008

Morto

Morto komo realidat definitivo no ta eksistí. Trata di mir’é komo konsekuensia natural di bida.
Al fin al kabo, e ta e úniko sertesa ku nos tur tin. Si bo a pèrdè algun familiar òf amigu, sea konsiente di ku e no ta morto.
Su kurpa físiko a stòp di eksistí, pero su alma ta inmortal. Resa pa esnan ku ya a bai i ku ta biba den palasio di esnan hustu. Trata di no pensa riba morto. Abo ta sigur ku e lo bini, pero abo mester ta semper, manera mester ta, prepará pa ora e yega.
For di e momentu ku bo ta konsiente di ku morto no ta eksistí pa semper, lo bo deskubrí e alegria di biba.

Na oproep tot gerechtigheid in verkrachtingszaak door militairen; Mexicaanse bisschop klaagt intimidatie aan

MEXICO-STAD - Bisschop mgr. Raul Vera Lopez van Mexico heeft recentelijk meermalen e doodsbedreigingen ontvangen en zo pas werd er ook in een diocesaan centrum ingebroken. Hij legt een verband tussen deze incidenten en de oproep van de plaatselijke katholieke kerk voor gerechtigheid. Dit nadat een aantal vrouwen slachtoffer is geworden van onder meer vrouwenhandel. De daders zouden gezocht moeten worden in militaire kringen.
Mgr Vera Lopez heeft nu een nieuwe klacht bij de politie gedeponeerd, Vandalen hebben namelijk in een diocesaan centrum vor de mensenrechten vreselijk huis is gehouden waarbij ook een vrouwelijke bediende gekneveld werd door de indringers. De bisschop onderstreepte tijdens een persconferentie dat de incidenten plaatsvinden op het moment waarop zijn bisdom gerechtigheid vraagt voor dertien vrouwen die slachtoffer werden van de vrouwenhandel en die in de prostitutie terechtkwamen. Deze vrouwen werden in 2006 in Castanos door militairen seksueel mishandeld.

Volgens het weekblad Desde la Fe van het aartsbisdom Mexico-stad, heeft de Mexicaanse katholieke kerk een bewogen jaar achter de rug met onder meer een bitse strijd tegen het schrappen van abortus uit het strafrecht. De oproep van de kerk en maatschappelijke organisaties voor een referendum over de kwestie werd afgewezen, hoewel op de petitie die een referendum moest afdwingen twee keer zoveel handtekeningen prijkten als wettelijk was vereist. Mexicaanse kerkleiders hopen nu dat er gevolg wordt gegeven aan een klacht bij het hooggerechtshof, omdat volgens hen de nieuwe wet strijdig zou zijn met de grondwet. In het kader van die krachtmeting was er volgens Desde la Fe moet men ook het recente geweld zien waarvan de hoofdstedelijke kathedraal het middelpunt was. Daarin dedenzich niet minden dan 22 incidenten voor in 2007. Zo werd de kathedraal in 18 november door aanhangers van de Revolutionaire partij bestormd. Volgens genoemd blad moest de Mexicaanse kerk voortdurend strijd leveren voor de godsdienstvrijheid. Steeds vaker probeert men de kerk het zwijgen op te leggen met als excuus de scheiding tussen Kerk en Staat. Aldus het katholieke weekblad.

aangeleverd door Toon van Dongen