zaterdag 1 maart 2008

VS-kerkelijke leiders smeken Bush: stop martelen gevangenen

WASHINGTON - Amerikaanse kerkleiders hebben een klemmend beroep gedaan op president Bush, die zich graag aandient als bewaarder van de christelijke normen om zijn mening te veranderen en toch de Intelligence Authorization Act te ondertekenen. Deze wet verbiedt het gebruik van marteling als ondervragingsmethode. De ondertekenaars vertegenwoordigen christelijke, joodse en moslim-gemeenschappen in de VS.

Wezenlijk kwaad

De leiders vragen in een brief om een gesprek met Bush voordat hij besluit zijn veto over de voorgestelde wet uit te spreken. ‘Onze heilige boeken zijn duidelijk genoeg in hun veroordeling van wreedheid en geweld. De brief die we gestuurd hebben vat het heel bondig samen: marteling is een wezenlijk kwaad,’ aldus voorzitter Michael Kinnamon van de Nationale Raad van Kerken. Hij is één van de ondertekenaars.

Waterboarding

Het Congres, de Amerikaanse ‘Tweede Kamer’, eiste eerder in februari dat de veiligheidsdienst CIA zich houdt aan het ‘veld-handboek’ van het leger. Dat verbiedt marteling en wrede, onmenselijke en vernederende behandeling. Ondervragers dienen op Amerikaanse gevangenen geen gedrag toe te passen dat gewelddadig is. De president wil zijn veto uitspreken over de wet die ‘verzwaarde ondervragingstechnieken’ wil stoppen, zoals ‘waterboarding’ (iemand bijna laten verdrinken) en andere marteltechnieken. Volgens Bush heeft de CIA een breed scala nodig van technieken om verdachte terroristen te ondervragen.

Nachtmerrie

Maar de religieuze leiders vrezen: ‘Als je marteling eenmaal toestaat, zal die zich uitbreiden en niet beperkt blijven tot zeldzame gevallen. Een samenleving die marteling omarmt moet onvermijdelijk een morele ineenstorting aanvaarden, als gevolg van die beslissing.’ Als Bush de wet wél zou ondertekenen, ‘zal hij een eind maken aan onze nationale nachtmerrie over marteling. Laat Amerika een positie innemen aan de juiste kant van de geschiedenis, de moraliteit en het geloof,’ aldus de brief.