maandag 3 november 2008

Werknemers Vaticaan moeten weer uren klokken

Hilversum (Van onze redactie) 3 oktober 2008 - De werknemers van het Vaticaan moeten weer in- en uitklokken. Alle medewerkers, van tuinman tot curiekardinaal, hebben een elektronische toegangskaart ontvangen waarmee hun gemaakte werkuren worden geregistreerd.

Uren klokken
Paus Johannes XXIII schafte de werkurenregistratie in het Vaticaan in 1960 af. Volgens de toenmalige bisschop van Rome moest het Vaticaan als werkgever vertrouwen hebben in zijn werknemers. Nauwlettende controle op de gemaakte uren paste daar niet bij.

Beoordelingsformulier
Het Vaticaan probeert nu om meer prestatiegerichte beloning in te voeren. Daarbij hoort vanaf januari ook een beoordelingsformulier voor netheid, toewijding en professionaliteit. Die kwaliteiten kunnen worden gekwalificeerd als uitstekend, goed, voldoende of onvoldoende. Mocht de werknemer een onvoldoende scoren dan kunnen disciplinaire maatregelen volgen. Goede prestaties daarentegen moeten een vlotter carrièreverloop of een verhoging van het salaris mogelijk maken.

Pastorale taken in het gedrang
Volgens het Italiaanse persbureau ANSA hebben de medewerkers overwegend positief gereageerd op de beoordelingsformulieren, maar bestaat er nog bezorgdheid over de klokkaart. Vooral in het Vaticaan werkzame priesters zouden klagen dat het urenregistratiesysteem geen rekening houdt met hun pastorale taken buiten de muren van de stadstaat.

Salarissen
Op dit moment is het basisinkomen van de Vaticaanse werknemer 1.300-2.300 euro, met een extra toeslag voor leeftijd. Dat lijkt misschien wat karig, maar werknemers van de stadstaat betalen weinig belasting en kunnen bij de Vaticaanse benzinepomp goedkoop benzine tanken en voordelig boodschappen doen in de supermarkt.

Bron: www.katholieknederland.nl