woensdag 19 maart 2008

President Bush verwelkomt paus in VS

WASHINGTON - Paus Benedictus XVI zal bij zijn aankomst in de Verenigde Staten door president Bush persoonlijk worden opgewacht. Dat blijkt uit het pauselijk reisschema dat door het Vaticaan openbaar is gemaakt. De paus komt op 16 april aan op luchtmachtbasis Andrews AFB waar de president en zijn vrouw hem persoonlijk welkom zullen heten. Daarnaast zal de paus de daaropvolgende dag officieel welkom worden geheten in het Witte Huis. Het is de tweede keer dat een paus het Witte Huis bezoekt. Johannes Paulus II bezocht in 2004 als eerste pontifex de residentie van de Amerikaanse president. Tijdens zijn bezoek zal de paus bovendien de Verenigde Naties toespreken, bidden op Ground Zero, religieuze leiders uit Noord Amerika ontmoeten, en de mis celebreren in twee stadions: namelijk in Washington en New York.

Katholieke oproep aan Serviërs en Kosovaren tot verzoening

PRIZREN - De katholieke bisschop van Prizren in zuidelijk Kosovo heeft Serviërs en Kosovaren opgeroepen tot een wederzijdse schuldbekentenis, vergiffenis en verzoening. Daarvoor bestaat geen alternatief, aldus mgr. Dode Gjergji. De bisschop zei in een gesprek met het Duitse katholieke persagentschap KNA begrip te hebben voor de ontgoocheling van de in Kosovo levende Serviërs. Toch is hij ervan overtuigd dat ook zij weldra inzien ‘dat het beter is de uitgestoken hand te aanvaarden, in plaats van zich vast te bijten in mythen uit het verleden’. Volgens de bisschop dient de oorzaak van het geweld niet in Kosovo gezocht, maar in de Servische hoofdstad Belgrado.
Zijn uitspraken lokten prompt een reactie uit van de Servisch-orthodoxe kerk, die hem verwijt dat hij verzoening weigert. De 45-jarige Dode Gjergji is apostolisch administrator van Prizren en hoofd van 65.000 katholieken in Kosovo. De Servische orthodoxe bisschoppen echter willen van geen onafhankelijk Kosovo weten en hebben de gelovigen opgeroepen tot ongehoorzaamheid aan Kosovo als onafhankelijek staat. In de voorgaande dagen zijn er doden en gewonden gevallen bij acties van Serviërs tegen onder meer de VN-troepen in Kosovo..