vrijdag 12 december 2008

Vaticaan: 'Embryoselectie even erg als rassendiscriminatie'

Hilversum (Van onze redactie) 12 december 2008 - Het hedendaagse toepassen van prenatale diagnostiek om embryo’s met ongewenste eigenschappen te elimineren, is even ernstig en onrechtvaardig als discriminatie op grond van ras of godsdienst ‘op andere momenten in de geschiedenis’. Dat schrijft de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer in de vandaag verschenen instructie Dignitas Personae.

Afwijkingen

Pre-implantatie diagnostiek is een vorm van prenatale genetische diagnostiek die wordt uitgevoerd voordat in vitro gevormde embryo’s in de baarmoeder worden ingebracht. Die diagnose vindt plaats om er zeker van te zijn dat alleen embryo’s ingebracht worden die geen afwijkingen vertonen, die van het gewenste geslacht zijn of andere bepaalde eigenschappen hebben.

Abortus

Embryo’s die mogelijk ongewenste eigenschappen bezitten, worden na de pre-implantatie diagnostiek geëlimineerd. Het Vaticaan spreekt van ‘kwalitatieve selectie’. De daarop volgende vernietiging van embryo’s noemt de Kerk een ‘daad van abortus’. Een embryo is volgens de kerkelijk leer een menselijke persoon met mensenrechten waaronder het recht op leven.

Kindermoord
Pre-implantatie diagnostiek is volgens de instructie ‘een uiting van een eugenetische mentaliteit’ die instemt met selectieve abortus om de geboorte te verhinderen van kinderen met afwijkingen van allerlei soort. Het Vaticaan noemt een dergelijke mentaliteit verwijzend naar de encycliek Evangelium Vitae, “schandelijk en steeds verwerpelijk, want zij meent de waarde van een menselijk leven te kunnen meten aan wat als ‘normaal’ beschouwd wordt en naar lichamelijk welzijn”. Op deze wijze wordt de weg voor de legalisering van kindermoord en euthanasie vrijgemaakt”.

Discriminatie op grond van ras
Het vernietigen van embryo’s na pre-implantatie diagnostiek leidt tot discriminatie, waarschuwt de Kerk. “Op andere momenten in de geschiedenis is er (…) discriminatie geweest op grond van ras, godsdienst of sociale status. Vandaag de dag is er echter een niet minder ernstige en onrechtvaardige vorm van discriminatie die leidt tot het niet erkennen van de ethische en legale status van mensen die lijden aan ernstige ziekten of handicaps.”

Immoreel
Het Vaticaan wijst erop dat zieke en gehandicapte mensen niet een of andere aparte categorie van de mensheid vormen; ziekte en invaliditeit vormen in feite een onderdeel van het menselijk bestaan. “Zulke discriminatie is immoreel en moet daarom wettelijk onaanvaardbaar worden geacht, zoals er ook de plicht bestaat culturele, economische en sociale barrières weg te nemen, die de volledige erkenning en bescherming van gehandicapte of zieke mensen ondermijnen.”

Bron: www.katholieknederland.nl

Bisdom Den Bosch: van 300 naar 60 parochies

Hilversum (Van onze redactie) 11 december 2008 – Het bisdom Den Bosch gaat het aantal parochies de komende jaren terugbrengen van een kleine driehonderd in 2008 tot zestig in 2020. Dat schrijft bisdom Antoon Hurkmans in zijn kerstbrief aan de parochies.

Krachtenbundeling
In zijn kerstbrief presenteert Hurkmans de contouren voor zijn nieuwe beleid. Om nieuwe vitale parochies te vormen is krachtenbundeling nodig, schrijft hij. “Om dit proces goed te doen verlopen is een nieuwe manier van leiding geven in het bisdom nodig.” Daarom gaat het bisdom op korte termijn van 17 naar 12 dekens. De 26 dekenaten maken plaats voor 12 regio’s met een deken.

Plan
De nieuwe dekens participeren in de uitwerking van het nieuwe beleidsplan. Het definitieve plan wordt in april 2009 gepresenteerd. Daarin staat hoeveel nieuwe parochies er worden gevormd en welk gebied ze omvatten. Het gehele proces van krachtenbundeling moet in 2020 voltooid zijn.

Persoonlijke contacten
De nieuwe parochies krijgen een pastoraal team onder leiding van een pastoor. Het team moet een belangrijk deel van zijn tijd kunnen besteden aan nieuwe initiatieven en persoonlijke contacten met gelovigen, schrijft Hurkmans. Ook catechese en diaconie krijgen een bredere opzet.

Sacramenten
Een centrale plaats komt in het nieuwe beleid toe aan de bediening van de sacramenten, vooral aan de regelmatige viering van de eucharistie. In iedere nieuwe parochie wordt een parochiekerk aangewezen, waar dagelijks de eucharistie wordt gevierd. Ook in een aantal nevenkerken wordt regelmatig de eucharistie gevierd. In kapelkerken kan daarnaast onder meer worden gebeden, gedoopt en gehuwd.

Bron: www.katholieknederland.nl

‘Sociale encycliek’ verschijnt begin 2009

Hilversum (Van onze redactie) 12 december 2008 - De derde encycliek van paus Benedictus XVI verschijnt begin 2009. Dat heeft kardinaal Raffaele Martino, de voorzitter van de Pauselijke Raad voor Rechtvaardigheid, gisteren bekend gemaakt.

Armoede en vrede
De nieuwe pauselijke encycliek “grijpt terug en bouwt verder op de boodschap van paus Johannes Paulus II op de Wereldvredesdag van 1993, waarin hij sprak over de wisselwerking tussen armoede en vrede”, verklaarde curiekardinaal Martino.

Caritas in veritate
De nieuwe encycliek zal gaan over de sociale leer van de katholieke Kerk en zal waarschijnlijk Caritas in veritate (Liefde in waarheid) gaan heten. De encycliek zal vier hoofdstukken tellen en behandelt onderwerpen als armoede, oorlog en vrede, internationale samenwerking, energie en globalisering.

Encyclieken
Benedictus schreef zijn eerste encycliek over de liefde (Deus caritas est) en zijn tweede over de hoop (Spe salvi).

Bron: www.katholieknederland.nl

Vaticaan vreest vervolging wegens schending mensenrechten

Hilversum (Van onze redactie) 2 december 2008 - De Heilige Stoel veroordeelt iedere vorm van onrechtmatige discriminatie van homoseksuelen en keert zich tegen elke staat die homoseksualiteit strafbaar stelt. Maar als het afwijzen van homoseksualiteit voortaan in strijd met de mensenrechten is, wordt de Kerk het slachtoffer van discriminatie. Dat zegt de Vaticaanse woordvoerder Federico Lombardi vandaag in de Italiaanse krant Il Giornale.

Strafbaarstelling afschaffen
Aartsbisschop Celestino Migliore zei gisteren dat de Heilige Stoel tegen een voorstel van EU-voorzitter Frankrijk is om de strafbaarstelling van homoseksualiteit wereldwijd af te schaffen. Dat is onderdeel van een plan dat Frankrijk gaat indienen in de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Migliore is de Vaticaanse vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties in New York.

Zelf slachtoffer
Het Vaticaan is tegen het Franse plan, volgens woordvoerder Lombardi omdat de Heilige Stoel dan zelf het slachtoffer zou worden van discriminatie. De Vaticaanse woordvoerder poogt in Il Giornale de woorden van Migliore te nuanceren. Die leidden gisteren in Italië tot ophef.

Uit zijn verband gerukt
Het Franse plan omvat meer dan de wereldwijde legalisering van homoseksualiteit, zegt Lombardi. Door eenzijdig op dat detail te focussen hebben journalisten het standpunt van de Heilige Stoel volgens hem uit zijn verband gerukt. Hij wijst er verder op dat maar 50 van de ruim 200 VN-lidstaten het Franse voorstel steunen. “De Heilige Stoel staat niet alleen.”

Pijn
De Heilige Stoel is tegen strafbaarstelling van homoseksualiteit. Maar het Franse plan kan niet op Vaticaanse steun rekenen, omdat het ernstig uit de bocht zou vliegen. Het zou volgens Lombardi impliceren dat elke norm van maatschappelijke en religieuze groepen die uiteenlopende seksuele voorkeuren niet exact gelijk waardeert, voortaan in strijd met de mensenrechten wordt geacht. En daar zit voor de Kerk de pijn.

Ongeordende neigingen
De RK-Kerk plaatst homoseksualiteit en heteroseksualiteit niet op hetzelfde niveau. De catechismus kwalificeert diepgewortelde homoseksuele tendensen als ‘objectief ongeordende neigingen’. Homoseksuele daden keurt de Kerk af.

Druk en discriminatie
De Kerk vreest door het Franse voorstel zelf het slachtoffer te worden van discriminatie. Als het afwijzen van homoseksualiteit in een politieke verklaring in strijd met de mensenrechten wordt genoemd, kan vervolging zomaar de volgende stap zijn. Lombardi: “Een dergelijke verklaring kan een middel van druk en discriminatie worden tegen wie – om maar een voorbeeld te noemen – het huwelijk tussen man en vrouw de fundamentele en oorspronkelijke vorm van leven vindt en als zodanig wil bevoorrechten.”

Fijngevoeligheid

Volgens de katholieke catechismus zijn homoseksuele handelingen ‘intrinsiek ongeordend’. “Ze zijn in strijd met de natuurwet. Homoseksuele handelingen sluiten de seksualiteit af voor de gave van het leven. Ze komen niet voort uit een ware affectieve en seksuele complementariteit.” De catechismus zegt ook dat homo’s met ‘respect, begrip en fijngevoeligheid’ behandeld moeten worden. En zo bepaalt artikel 2358: “Men moet iedere vorm van onrechtmatige discriminatie vermijden.”

Bron: www.katholieknederland.nl