zaterdag 24 mei 2008

Spanningen tussen Argentinië en H. Stoel

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Het Vaticaan heeft de Argentijnse kardinaal Jorge Maria Bergoglio (foto), aartsbisschop van Buenos Aires, ontboden omdat er diplomatieke spanningen zijn gerezen tussen Argentinië en de H. Stoel. De prelaat komt vandaag in Rome aan.

De diplomatieke betrekkingen tussen Argentinië en de H. Stoel zijn al enkele maanden bekoeld. Eén en ander heeft te maken met het feit dat het Vaticaan zijn veto heeft gesteld tegen de benoeming van Alberto Iribarne als ambassadeur bij de H. Stoel. Iribarne is gescheiden en hertrouwd. De Kerk verbiedt hertrouwen na echtscheiding.

De Vaticaanse staatssecretaris Tarcisio Bertone ontmoette in november 2007 de Argentijnse premier. De zaak werd besproken maar er kwam geen oplossing.

In juni komt de Algerijnse president naar Rome voor de FAO-top. Volgens diplomatieke bronnen is het niet uitgesloten dat hij bij die gelegenheid het Vaticaan bezoekt en dat het geschil wordt bijgelegd. Maar inmiddels is men in Argentinië ook nog niet vergeten dat een Argentijnse legerbisschop enkele jaren geleden verklaarde dat men een minister die voorstander is van abortus met een steen om de hals in zee moet werpen. De Argentijnse regering trok na deze uitspraak de accreditatie van de bisschop bij het leger in, wat het Vaticaan bestempelde als een inbreuk op de godsdienstvrijheid en op de akkoorden tussen de H. Stoel en Argentinië.