woensdag 2 januari 2008

Tientallen mensen levend verbrand in kerk in Kenia

ELDORET ‑ In het westen van Kenia, in Eldoret, zijn zeker veertig mensen levend verbrand in een kerk waar ze hun toevlucht hadden gezocht voor het geweld. Tientallen slachtoffers zijn zwaar verbrand naar het ziekenhuis gebracht. De brand was aangestoken.

Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Ze hadden hun toevlucht tot de kerk gezocht om het aanhoudende geweld na de presidentsverkiezingen in Kenia te ontlopen. De rellen begonnen toen bekend werd gemaakt dat de vorige president, Mwai Kibaki, herverkozen was. Volgens de oppositie is er gefraudeerd bij het tellen van de stemmen.
Ook de Europese waarnemers stellen zich vragen bij het verloop van de verkiezingen. Ze hebben een onafhankelijk onderzoek gevraagd naar de verkiezingsresultaten.
Het politieke geweld krijgt nu ook een etnische kant. De verslagen kandidaat Raila Odinga komt uit het westen en behoort tot de Luo‑bevolkingsgroep.
Kibaki is een Kikuyu, uit centraal‑Kenia. De Kikuyu zijn nu blijkbaar het slachtoffer van wraakakties. Duizenden Kikuyu zijn samengestroomd in de kathedraal van Eldoret, op de vlucht voor gewapende bendes.

aangeleverd door Toon van Dongen