maandag 21 april 2008

Miljoenen pelgrims verwacht bij opgebaard lichaam Padre Pio

Hilversum (Van onze redactie) 21 april 2008 - Het Italiaanse bedevaartsoord San Giovanni Rotondo maakt zich op voor de ontvangst van miljoenen pelgrims bij het opgebaarde lichaam van de in 1968 overleden heilige Pater Pio. Al 750.000 pelgrims hebben zich aangemeld voor om te bidden bij de stoffelijke resten van Padre Pio. Dat meldt Radio Vaticana.

Publiek
Het lichaam van Padre Pio wordt vanaf donderdag 24 april aan het publiek getoond. De plechtigheden beginnen donderdag met een eucharistieviering in de nieuwe kerk van San Giovanni Rotondo. Daarin gaat kardinaal Josè Saraiva Martins voor, de prefect van de Vaticaanse Congregatie voor de Heiligverklaringen

Onderzoek
Het graf van de pater kapucijn werd in de nacht van 2 op 3 maart geopend. Het lichaam verkeert volgens de kerkelijke autoriteiten in een 'redelijke staat'. De stoffelijke resten werden de afgelopen weken aan een uitgebreid onderzoek onderworpen.

Reliekschrijn
Het lichaam van Padre Pio wordt opgebaard in een reliekschrijn in de crypte van het klooster van Santa Maria delle Grazie (heilige Maria van de genades). Het stoffelijk overschot van de in 2002 heilig verklaarde pater, zal tot het eind van het jaar aan het publiek getoond worden. Dagelijks kunnen maximaal 7000 personen een bezoek brengen aan de relieken.

Stigmata
Padre Pio wordt door miljoen gelovigen in de hele wereld vereerd. Pater Pio werd als Francesco Forgione geboren op 25 mei 1887 in Pietrelcina in het aartsbisdom Benevento (Zuid-Italië). Op 16-jarige leeftijd trad hij in bij de orde der kapucijnen in Morcone. Daar kreeg hij de kloosternaam Pio. Pater Pio ontving de zogeheten stigmata, de vijf open wonden van de gekruisigde Jezus.