dinsdag 18 maart 2008

Verzoeningspoging van Vaticaan over Goede Vrijdaggebed

ROME - Het Vaticaan probeert een conflict met joden over het gebed voor Goede Vrijdag bij te leggen. Paus Benedictus XVI heeft ingestemd met een tekst daarover, die mogelijk nog deze week wordt gepubliceerd. Dat hebben rooms-katholieke en joodse bronnen vandaag laten weten.

Tridentijnse mis
In februari 2008 reageerden joden teleurgesteld over de nieuwe versie van het gebed in de zogeheten Tridentijnse mis, waarmee de huidige paus had ingestemd. Op Goede Vrijdag herdenken christenen het lijden en de dood aan het kruis van Jezus Christus. In de Tridentijnse mis, de geheel Latijnse mis van vóór het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), die over het algemeen nog weinig wordt gevierd, werden passages over de ‘blindheid’ van de joden voor Christus en de oproep aan God om ‘de sluier van hun hart weg te halen’ geschrapt. Benedictus hield echter vast aan de hoop dat eens de joden Jezus zullen erkennen als redder van de mensheid.

Brief aan opperrabijn
De poging tot verzoening krijgt waarschijnlijk de vorm van een brief van kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone aan de opperrabbijn van Israël. Hij zal in zijn brief schrijven dat het nieuwe gebed geen oproep aan de joden is om zich te bekeren en dat de dialoog tussen het rooms-katholicisme en het jodendom doorgaat. Bovendien zal kardinaal Bertone uitleggen dat het Vaticaan nog steeds uitgaat van het Concilie-document Nostra Aetate van 1965. Daarin wordt de idee dat de joden aan Christus' dood schuldig zijn, afgewezen.