maandag 9 maart 2009

Obama heft veto stamcelonderzoek op

Hilversum (Van onze redactie) 9 maart 2009 - De Amerikaanse president Barack Obama tekent naar verwachting vandaag een decreet waarmee een einde wordt gemaakt aan de beperkingen op stamcelonderzoek. Die waren ingesteld door zijn voorganger George W. Bush die het gebruik van stamcellen uit menselijke embryo’s moreel verwerpelijk vond.

Nieuwe regels
De Amerikaanse regering gaat weer federale fondsen beschikbaar maken voor experimenteel onderzoek met stamcellen. Het Nationaal Gezondheidsinstituut krijgt vier maanden de tijd om nieuwe regels voor het onderzoek op te stellen.

Embryo is mens
Stamcellen worden gewonnen uit menselijke embryo’s. Die embryo’s gaan bij het onderzoek verloren. Obama’s voorganger Bush had vanuit zijn christelijke levensovertuiging morele bezwaren tegen het gebruik van menselijke embryo’s voor stamcelonderzoek. Verscheidene christelijke kerken, waaronder de Rooms-Katholieke Kerk, leren dat een embryo, een menselijke persoon is wiens leven niet mag worden opgeofferd ten bate van wetenschappelijk onderzoek.

Alzheimer
Wetenschappers denken dat onderzoek naar embryonale stamcellen op termijn nieuwe behandelingen voor ziekten als diabetes, Parkinson en Alzheimer kan opleveren. Onderzoekers stellen dat embryonale stamcellen beter zijn voor wetenschappelijk onderzoek dat bijvoorbeeld stamcellen die verkregen kunnen worden uit bloed in de navelstreng.

Recht op leven
De Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer benadrukt in een recente instructie dat een embryo een mens is. Zijn rechten dienen daarom te worden gerespecteerd als die van elke menselijke persoon. Het onschendbaar recht van ieder menselijk wezen op leven is daarbij het belangrijkste. Handelingen waarbij embryo’s worden blootgesteld aan een groot risico om beschadigd te raken of verloren te gaan, zijn volgens de katholieke leer dan ook onaanvaardbaar.

Bron: www.katholieknederland.nl

Bisschop Williamson voorspelt aanslagen en Derde Wereldoorlog

Hilversum (Van onze redactie) 9 maart 2009 - De economische crisis is een voorbode van een waar pandemonium. Dat duistere toekomstbeeld schetst de omstreden Britse bisschop Richard Williamson in een recente weblog. Het is volgens hem slechts een kwestie van tijd dat de Westerse mogendheden een wereldoorlog ontketenen om het economische tij te keren.

Derde Wereldoorlog
De economische crisis zal straks gepaard gaan met hongersnood en bloedvergieten in de buitenwijken, voorspelde Williamson eergisteren in zijn weblog. “De Westerse volkeren en hun politici verkeren zozeer in een droomwereld dat alleen een ontstellende Derde Wereldoorlog hen daaruit kan trekken. Oorlog zal zich aan dergelijke politici aandienen als de enige uitweg voor de onoplosbare economische problemen.”

11 september
Williamson doorziet al het complot dat de aanleiding tot de oorlog zal zijn: een terroristische aanslag. “Een nieuwe ’11 september’ zal mogelijk worden verzonnen om die [de wereldoorlog, red.] te starten.” De bisschop verkondigde eerder dat de aanslagen van 11 september 2001 een door Amerika zelf geregisseerd complot waren. Brein achter die aanslagen waren volgens hem Joodse vrijmetselaars die de wereldheerschappij nastreven.

Gaskamers
Williamson raakte eind januari in opspraak omdat hij ontkende dat in de concentratiekampen van de nazi’s gaskamers hebben gestaan. Ook zei hij dat er niet zes miljoen, maar 200.000 tot 300.000 joden in die kampen zijn omgekomen. Zijn uitspraken zorgde voor wereldwijde ophef nadat paus Benedictus XVI de excommunicatie ophief van Williamson en drie van zijn collega-bisschoppen van de schismatieke Priesterbroederschap Sint Pius X (SSPX).

Publiciteit mijden
Het hoofd van de SSPX, de Zwitserse bisschop Bernard Fellay, riep Williamson vorige maand op de publiciteit te mijden. "Als hij geen uitspraken doet en uit de belangstelling blijft zou dat beter zijn voor iedereen. Ik hoop dat hij voor langere tijd uit de publiciteit blijft", zei Fellay in een interview met Der Spiegel.

Twijfel
Het Vaticaan eist dat Williamson zijn negationistische uitspraken terugneemt. Doet hij dat niet, dan worden hem in de Kerk geen bisschoppelijke taken toegewezen. SSPX-overste Fellay dreigt de Britse bisschop uit de Priesterbroederschap te zetten als hij de omvang van de Holocaust in twijfel blijft trekken. Williamson wil eerst de geschiedenis van de Shoah bestuderen om te zien of hij zijn oordeel moet bijstellen. Hij heeft zijn uitspraken nog niet teruggenomen.

Concilie
In zijn weblog richt Williamson zijn pijlen ook op het Tweede Vaticaans Concilie. Aanvaarding van de uitkomsten van die kerkvergadering is voor de Heilige Stoel een harde eis voor de hereniging met de SSPX. Maar Williamson geeft er andermaal blijk van niet in de richting van ‘Rome’ te willen opschuiven.

Stompzinnige beesten
Met het concilie is de Kerk volgens Williamson gezwicht voor ketterse opvattingen. Net als in de vroegste tijden van het christendom vechten traditionalistische katholieken daarom tegen ‘stompzinnige beesten’. De bisschop kondigt een nieuwe tijd van martelaarschap aan. Alleen met bloedvergieten kan de ware heilsleer bewaard blijven.

Bron: www.katholieknederland.nl