dinsdag 25 maart 2008

El Salvador herdenkt mgr. Oscar Romero: 28 jaar geleden vermoord

SAN SALVADOR (RKnieuws.net) - Gisteren, 24 maart, was het precies 28 jaar geleden dat mgr. Oscar Romero, aartsbisschop van San Salvador, werd vermoord terwijl hij de eucharistie opdroeg. Niet allen in San Salvador maar op verscheidene andere plaatsen in El Salvador worden deze week herdenkingsplechtigheden gehouden om "de profeet van de armen" te herdenken.
Oscar Romero werd op 15 augustus 1917 geboren in Ciudad Barrios, ten oosten van San Salvador. Hij was de tweede van zeven kinderen. Op zijn dertiende wou hij reeds priester worden.Hij ging naar het seminarie in San Miguel, nadien in San Salvador en van daaruit trok hij naar Rome. Hij werd priester gewijd in 1942. In januari 1944 werd hij teruggeroepen bij de bisschop van San Miguel waar hij snel secretaris van het bisdom werd. Hij deed dit gedurende 23 jaar. In San Miguel bloeide zijn werk en groeide zijn reputatie. Hij richtte een aantal nieuwe organisaties op en inspireerde vele mensen met zijn preken, die door vijf lokale radiostations werden uitgezonden.Romero was onder de indruk van het nieuwe katholicisme dat met veel vertrouwen was bekrachtigd in het tweede Vaticaans concilie (1962-1965), maar hij was niet altijd mals in zijn kritiek. In 1970 werd hij hulpbisschop van San Salvador, waar hij zich bezig hield met de administratie.Velen vonden hem conservatief qua opvattingen en temperament. In 1974 werd hij bisschop van een ruraal bisdom, Santiago de Maria. Drie jaar later, in februari 1977, werd Romero aartsbisschop van San Salvador. In diezelfde maand werd op de grote markt van San Salvador een menigte manifestanten aangevallen door soldaten. Later, op 12 maart 1977 werd de radicale priester Rutilio Grande, een bekende van Romero, in Aguilares vermoord. Romero stelde vast dat er geen officieel onderzoek werd gevoerd. Hij moest erkennen dat de macht in het land in handen lag van geweldenaars die met strafvrijstelling moordden. Doodseskaders begingen moorden in de steden terwijl soldaten hetzelfde deden op het platteland. Toen er een nieuwe regering werd gekozen waarin machtige belangen waren vertegenwoordigd, was het duidelijk dat er was gefraudeerd. Er was sprake van revolutie.

Inzet voor de armen
Meer en meer begon Romero zich in te zetten voor de armen en de mensen die vervolgd werden. Hij werd de katalysator voor de radicale morele profetie in de kerk en erbuiten. Intussen begon zijn Kerk zich te documenteren over de schending van de mensenrechten en de waarheid aan te tonen in een land dat geregeerd werd door leugens, waar mannen en vrouwen gewoonweg verdwenen zonder verder bericht. De pers viel hem hard aan. Romero, werd gezegd, verenigde de kerk met revolutionairen. Dit weerlegde hij: de kerk was geen politieke beweging. Maar nadat een aantal priesters werden vermoord, vond Romero in hun dood ’het testament van een kerk geïncarneerd in de problemen van zijn volk’. In mei 1979 bezocht hij de paus in Rome en hij legde hem zeven dossiers voor met rapporten en documenten die de onrechtvaardigheden in El Salvador beschreven. Maar zijn vrienden voelden zijn isolement in de kerk, terwijl de bedreigingen tegen hem en het gevaar voor hem steeds groter werden buiten de kerk. Op 24 maart 1980 werd hij neergeschoten terwijl hij de mis opdroeg.Vandaag wordt de herinnering aan Oscar Romero nog steeds levend gehouden door het Salvadoraanse volk en door oneindig veel christenen in de hele wereld.

Zaligverklaringsproces
Het zaligverklaringproces van Oscar Romero "gaat door" , verklaarde kardinaal Saraiva Martins, prefect van de Congregatie voor de zalig- en heiligverklaringen, vorige maand. De prelaat ontkende dat de leiding van de rooms-katholieke kerk het zaligverklaringproces van de vermoorde aartsbisschop Romero, die de schendingen van de mensenrechten door de rechtse regering en de doodseskaders in zijn land aankloeg, blokkeert.

E gran revolushon di Kristu

"Basha murayanan di egoismo abou, krea un kurason nobo, troka motibu i kriterionan di hende, traha pa otronan ku e mesun interes manera si bo lo a traha pa bo mes,
No preokupá bo mes pa preokupá pa otronan, haña kapasidat pa pordoná, komprendé...
Tur esaki ta tarea di siglo i milenionan.
Esaki ta e gran revolushon di Kristu!"

Ignacio Larrañaga

Humanitaire ramp dreigt in door de VS ‘bevrijd’ IRAK

LONDEN - De oorlog in Irak, waarvan men verhoopte dat die op een snelle overwinning zou uitdraaien, groeide uit tot een van de grootste humanitaire rampen van onze tijd, zo stelt de Britse christelijke hulporganisatie Worldvision vast. De organisatie verwelkomt het feit dat steeds meer westerse landen bereid zijn Iraakse vluchtelingen op te vangen. Jordanië en Libanon hebben dit gedaan ten aanzien van tienduizenden vluchtelingen. Maar er moet nog meer gebeuren. De omvang van deze crisis is zo groot dat buurlanden zelfs niet in staat zijn alle vluchtelingen op te vangen.
Worldvision vraagt in het bijzonder aandacht voor de verloren generatie van Iraakse jongeren, die in armoede en zonder vooruitzichten opgroeien. Één op zes is vluchteling en honderdduizenden Irakezen zijn gedood. Religieuze minderheden en christelijke kerken zijn in gevaar. Velen worden uit het land verdreven, waardoor ook de aanwezigheid van de oude godsdiensten in Irak niet langer verzekerd lijkt.

VS-kerken kritisch
Ook de Amerikaanse Raad van Kerken liet zich op 19 maart bijzonder kritisch uit over de oorlog in Irak. De 35 christelijke kerken die lid zijn van de raad schrijven in een gemeenschappelijke verklaring dat deze oorlog die de VS tot een veiliger plaats moest maken, net het omgekeerde resultaat heeft bewerkstelligd. De oorlog resulteerde in een nieuwe generatie terroristen en de VS waren nooit eerder zo onveilig. De enige veiligheid is de veiligheid die wij samen met anderen tot stand kunnen brengen. Aldus deze kerken.