dinsdag 20 november 2007

CELAM steunt bisschoppen Venezuela in kritiek op Chavez-plannen

BOGOTA(Kerknet) - De raad van Bisschoppenconferenties van Latijns‑Amerika CELAM heeft in een brief zijn steun betuigd aan de bisschoppen van Venezuela. Die krijgen zware kritiek van de Venezolaanse president Hugo Chavez wegens hun verzet tegen diens voorgenomen grondwetswijziging. De voorzitter en vice‑voorzitter van CELAM schrijven dat de raad de hervormingen in Venezuela met grote aandacht volgen en solidair is met de Venezolaanse bisschoppen. Er wordt ook uitdrukkelijk verwezen naar de brief van 20 oktober waarin de bisschoppen van Venezuela criteria noemen om de aangekondigde politieke hervormingen te beoordelen. CELAM spreekt de hoop uit dat leiders van Venezuela de weg van verdraagzaamheid en dialoog volgen en vooruitgang boeken op het vlak van ontwikkeling en sociale rechtvaardigheid.

aangeleverd door Toon van Dongen

E kosecha

Pa un bon kosecha mester di bon simia,
Bon mèst i mester plug regular i konstante.

Hopi ta esnan ku ta trata ha haña solushonnan rápido i triunfonan hopi purá, sin komprendé ku triunfo ta simplemente
resultado di nos kresementu interno i ku esaki ta rekirí tempu.
Si bo sa tokante di sembra, lo bo sa ku bo no pa pone e simia,
mèst e tera, dun'é awa i despues sinta ta spera pa rekohé e fruta,
tur riba mesun dia.
Esun ku ta kultivá e tera, tampoko ta para dilanti di simia i ta grita
ku tur su forsa: Ban KRESE! BAN KRESE! KRESE!!

Pa esnan ku no tin ningun idea tokante di kultivo
di tera laga mi bisa boso algu: gritamentu n’e simia ya ta
un poko efikas manera di kultivá e tera.

Tin ku MÈST e tera, sembra BON simia,
PLUG E TERA REGULARMENTE, maske hopi biaha
ta parse nos ku nada ta pasando; nos no por renunsiá.
Ta tristu mira kuantu persona ta renunsiá ora
ya nan tabata na punto di konkistá e meta.
Sinembargo, éksito únikamente ta yena na esnan
ku ta perseverá i sa na warda.
Kuantu di nos, tin biaha sin pasenshi
ta haña nos ta bisa:
KRESE, BAN! KRESE! den nos propio bida.
Hopi biaha sin ni sikiera a pone simia
den tera òf di a mèst òf plug. Ta nesesario komprendé ku apsolutamente NADA
ku ta bale la pena ta sosedé di nochi pa mainta.

SI... ÉKSITO TA REKIRÍ TEMPU!

Kardinaal-aartsbisschop van politieke inmenging beschuldigd. Kathedraal Mexico-stad dicht na bestorming

MEXICO-STAD - De kathedraal van de Mexicaanse hoofdstad is vandaag op last van het aartsbisdom voor onbepaalde tijd gesloten nadat tientallen betogers de kerk eerder hadden bestormd hadden. Het bisdom opent het gebouw pas als de gemeentelijke autoriteiten de veiligheid van de parochianen kunnen waarborgen.

Op de vuist
Tientallen aanhangers van de voormalige linkse presidentskandidaat Andres Manuel Lopez Obrador bestormden de kathedraal. Zij gingen op de vuist met kerkgangers en wierpen kerkbanken omver, zo meldde het bisdom op zijn website. Het aartsbisdom Mexico spreekt van een daad van geweld tegen de kerk. Een aantal kerkgangers vluchtte het gebouw uit. Priesters trokken zich terug in de sacristie. Een oudere parochiaan raakte licht gewond bij de schermutselingen, aldus plebaan Ruben Avila.
De kathedraal werd plotseling vervuld van geschreeuw en de betogers duwden de parochianen naar de deur van de sacristie, aldus Avila op de website van het aartsdiocees. De betogers riepen slogans tegen kardinaal Norberto Rivera die zich volgens hen teveel met de politiek zou bemoeien. Dat is clerici volgens Mexicaans recht verboden. Avila schatte het aantal betogers op 150.
Mexicaanse media melden dat de betogers hun beklag kwamen doen dat de kerkklokken ongebruikelijk lang luidden. Ze verstoorden daarmee een bijeenkomst van oppositiepoliticus Lopez Obrador op het plein voor de kerk.
De aanhangers van Lopez Obrador verstoorden meerdere vieringen in de kathedraal. Ze riepen slogans tegen verkiezingsfraude welke volgens hen hun kandidaat bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar stemmen had gekost.

aangeleverd door Toon van Dongen