vrijdag 3 oktober 2008

Paus bevestigt: voorbehoedmiddelen druisen in tegen ware liefde

Hilversum (Van onze redactie) 3 oktober 2008 - In ernstige omstandigheden kan het voor ouders geraden zijn geen kinderen meer te krijgen. Maar dan wel via zogeheten natuurlijke geboorteregeling. Gebruik van anticonceptiva verhindert de totale zelfgave van de echtelieden in de seksuele gemeenschap en het ontvangen van kinderen als geschenk uit Gods hand. Dat schrijft paus Benedictus XVI vandaag in een boodschap waarin hij de leer van de encycliek Humanae Vitae van paus Paulus VI bevestigt.

Onthouding
De paus houdt in zijn brief een warm pleidooi voor natuurlijke geboorteregeling: seksuele onthouding in de periode dat de vrouw vruchtbaar is. Daarmee respecteren de echtelieden de door de Schepper in de natuur gelegde cyclus, zonder de volledigheid van de seksuele zelfgave geweld aan te doen, schrijft Benedictus.

Seksualiteit
In zijn boodschap aan de deelnemers van een internationaal congres in Rome over Humanae Vitae werpt de paus de vraag op waarom velen - en ook veel katholieke gelovigen – moeite hebben de kerkelijke visie op seksualiteit en voortplanting te begrijpen. Hij geeft op die vraag geen direct antwoordt. Wel stelt hij dat de katholiek moraal uiteindelijk ‘alleen met de ogen van het hart’ werkelijk te begrijpen is.

Humanae Vitae

De encycliek Humanae Vitae verscheen veertig jaar geleden. Paulus VI stelde daarin dat het gebruik van de ‘pil’ en andere anticonceptiva indruist tegen de ‘kuise huwelijksliefde’, omdat deze middelen de seksualiteit beroven van haar wezenlijke doel: de voortplanting. Humanae Vitae is sinds haar verschijnen steeds opnieuw door het rooms-katholiek leergezag bevestigd. De encycliek veroorzaakte grote verdeeldheid onder gelovigen.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/